Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Krásne nad Kysucou vyrástlo na zelenej lúke sídlisko

Na snímke z 10. júna 2014 parkovisko medzi domami na sídlisku v Krásne nad Kysucou. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Sú to najmä byty pre mladých, ktorí ešte nemajú našetrené prostriedky na vlastný byt a pre starších ľudí, ktorí sa už nevedeli starať o rodinný dom.

Krásno nad Kysucou 12. júna (TASR) – V Krásne nad Kysucou postavili za posledných šesť rokoch deväť bytových domov so 100 nájomnými bytmi s pomocou dotácií štátu a finančných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

Motiváciou bolo podľa primátora mesta Jozefa Grapu množstvo žiadostí o nájomné byty, napriek tomu, že ich môžu obývať len ľudia s príjmom do výšky 3,5-násobku životného minima.

"Z nájomných bytov sme vytvorili na zelenej lúke nové sídlisko, na ktorom je postavených deväť bytových domov. V blízkosti je obchod, reštaurácia, majú dobré autobusové spojenie a je to blízko železničnej stanice. Som rád, že sme vedeli vyhovieť nielen našim ľuďom, ale i ľuďom zo Žiliny, Čadce, Kysuckého Nového Mesta, kde bol možno nedostatok bytov. Pred niekoľkými rokmi sme to zachytili a ľudí sme stiahli. Vtedy mesto zvyšovalo aj počet obyvateľov," povedal Grapa.

Dotácie podľa rozmerov

Na snímke z 10. júna 2014 parkovisko medzi domami na sídlisku v Krásne nad Kysucou.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Dotáciu na nájomné byty dostávajú v Krásne nad Kysucou podľa rozmerov jednotlivých bytov.

"Bola od 20 do 30 %, teraz je podľa novely zákona pre tento rok dotácia zvýšená až na 40 %. A zvyšok je zo ŠFRB na 30 rokov, ktorý sa v podstate spláca z nájomného. Začali sme s dvoma bytovými domami, kde bolo 16 bytov. Potom sme postavili ďalšie štyri bytové domy so 48 bytmi. A minulý rok sme ukončili tri domy s 36 bytmi. Záujem je stále ohromný a nemáme problém, aby sme voľné byty hneď na druhý deň obsadili," uviedol primátor.

Doplnil, že sú to najmä byty pre mladých, ktorí ešte nemajú našetrené prostriedky na vlastný byt a pre starších ľudí, ktorí sa už nevedeli starať o rodinný dom.

"Najmä do budúcnosti budú nájomné byty pre sociálne slabšie rodiny veľmi výhodné. Lebo za desať rokov bude nájomné oveľa vyššie. My ho môžeme držať v podstate na úrovni spred šiestich rokov, keď sme ich začali stavať, lebo to je presne rozpočítané. Vlani poslanci pre veľký záujem rozhodli, že nájomné byty už budú len pre ľudí z Krásna nad Kysucou. Prideľovali sme ich žrebovaním, aby to bolo spravodlivé. A zohľadňovali sme pri tom, či je to rodina s deťmi alebo rodina bez detí," uzatvoril Grapa.