Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Šancu odpracovať dávku dostanú všetci ľudia v hmotnej núdzi

Mesto Krásno nad Kysucou sa rozhodlo ponúknuť prácu každému občanovi v hmotnej núdzi.

Krásno nad Kysucou 14. júna (TASR) – Možnosť odpracovať si dávku v hmotnej núdzi dostane v Krásne nad Kysucou od 1. júla vyše 100 ľudí, ktorých eviduje úrad práce. Pre TASR to povedal primátor mesta Jozef Grapa.

Mesto sa rozhodlo ponúknuť prácu každému občanovi v hmotnej núdzi. "Zákon hovorí, že ak mu bude poskytnutá práca, či už obcou, domovom dôchodcov, školou a odmietol by ju, tak o dávku v hmotnej núdzi a ďalšie výhody príde. Sú ľudia, ktorí dávku v hmotnej núdzi berú a pritom si možno privyrábajú inde. Uvidíme, či tí budú chcieť, alebo sa prihlásia normálne do zamestnania. Ľudia, ktorí sú už dosť problematickí, lebo si odvykli od pracovných návykov, dostanú jednoduchú robotu. Či už to bude vyzbieranie priekop okolo cesty, autobusových zastávok, alebo si budú robiť poriadok pri dome," priblížil Grapa.

V tejto súvislosti už vybrali zamestnancov verejnoprospešných prác, ktorí budú robiť koordinátorov. "Musia odrobiť 32 hodín mesačne, to je v podstate štyri dni v mesiaci. Robíme skupiny, a buď si to odrobia jeden deň v týždni, alebo naraz štyri dni a už majú splnenú podmienku. S každým sa vieme dohodnúť. Základné práce, ktoré mesto potrebuje, sú oprava poľných ciest, vykosenie trávy, zbieranie odpadkov. Počítame aj s ľuďmi, ktorí majú napríklad opatrovateľský kurz. Dáme ich do mestského domova opatrovateľskej služby, nech pomáhajú našim pracovníkom. Máme vzdelaných ľudí, dokonca sú tam vysokoškoláci. Tí možno budú robiť so žiakmi v školách," avizoval primátor.

Prvý mesiac sa budú snažiť podľa možností a schopností každého vyskúšať, či sa dá s ním pracovať alebo nie. "Určite nesmie byť pod vplyvom alkoholu. S tým rýchlo skončíme, tak sme robili aj pri aktivačných prácach a tí ľudia dlho nevydržia. Úrad práce by nám mal dať aspoň ochranné pomôcky a my sa budeme snažiť ľudí využiť tak, aby to aj mesto cítilo," uzatvoril Grapa.