Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Folklórne slávnosti dolnej Oravy možno tento víkend zažiť virtuálne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Stredisko chce takýmto spôsobom sprostredkovať oravské letné folklórne podujatia, ktoré sa tento rok pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnia.

Veličná 11. júla (TASR) – Atmosféru Folklórnych slávností dolnej Oravy a tradičný veličiansky jarmok pripomenie videodokument, ktorý tento víkend odvysiela Oravské kultúrne stredisko na svojom YouTube kanáli a sociálnych sieťach. Stredisko chce takýmto spôsobom sprostredkovať oravské letné folklórne podujatia, ktoré sa tento rok pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnia.

"Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy. To všetko bude toto leto na Orave absentovať pre opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Nie však celkom. Oravské kultúrne stredisko ponúka záujemcom o tradičnú kultúru, všetkým, ktorí boli pravidelnými i náhodnými divákmi letných folklórnych festivalov kúsky mozaiky z folklórneho leta aspoň virtuálne," priblížil Miroslav Žabenský z kultúrneho strediska.

Hodinové zostrihy z viacerých letných oravských festivalov stredisko vysiela každý víkend počas letných prázdnin. Dokumenty pripravilo v spolupráci s regionálnymi televíziami. Na ďalší víkend 18. a 19. júla je pripravený virtuálny medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni, ktorý sa pravidelne koná v Malatinej. "Ponuka je bohatá a je aj pozvánkou na všetky letné festivaly, ktoré sa, veríme, v roku 2021 aj reálne uskutočnia," zhodnotil Žabenský.