Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Kultúrny dom v Beňadikovej bude mať novú strechu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Prvý sneh by mal napadnúť už na vynovenú strechu kultúrneho domu.


Beňadiková 9. augusta (TASR) – Samospráva obce Beňadiková neďaleko Liptovského Mikuláša opraví ešte v tomto kalendárnom roku vďaka poskytnutiu účelovej vládnej pomoci v hodnote 13.000 eur strechu na objekte niekdajšej obecnej školy z 19. storočia. V súčasnosti v ňom sídli obecný kultúrny dom a knižnica.

"Z vlastných zdrojov sa nám podarilo urobiť sanačné omietky. Rozpadávajúca sa škridlová krytina, cez ktorú zateká do interiéru, sa nedá donekonečna iba provizórne plátať. Už dlhšie si pýtala poriadnu rekonštrukciu vrátane výmeny latovania a osadenia izolačnej fólie," priblížil pre TASR starosta Ján Martinovič.

Prvý sneh by mal podľa neho napadnúť už na vynovenú strechu kultúrneho domu. "Vyhlásili sme verejnú súťaž, ktorej prostredníctvom vyberieme zhotoviteľa rekonštrukčných prác. Ak pôjde všetko tak, ako má, približne do dvoch mesiacov by to malo byť hotové," skonštatoval starosta obce s takmer 500 obyvateľmi.

"V tejto súvislosti sme trochu paradoxne radi, že túto vzácnu historickú budovu v minulosti nezaradili medzi pamiatkovo chránené objekty. Ak by sme museli absolvovať časovo náročnú schvaľovaciu tortúru, možno by sme potom už iba márne zachraňovali zrúcaninu," dodal starosta postupne sa rozrastajúcej Beňadikovej.