Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Pozitívne hospodárenie Kysuckej nemocnice potvrdzuje jej úspešnosť

Predseda strany Smer-SD Robert Fico (na snímke vpravo) navštívil Kysuckú nemocnicu v Čadci na Palárikovej 2311. FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Po dnešnej návšteve nemocnice to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

Čadca 16. februára (TASR) – Pozitívny hospodársky výsledok Kysuckej nemocnice v Čadci druhý rok po sebe potvrdzuje, že aj nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti vyššieho územného celku (VÚC) môže byť pod stálou kontrolou zriaďovateľa úspešná. Po dnešnej návšteve Kysuckej nemocnice to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

Nemocnici v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválila vláda SR na výjazdovom zasadnutí na Kysuciach dotáciu 700.000 eur. "Je dobré, že sa tu kombinujú finančné zdroje z vlády a z vyšších územných celkov. Či už spomínaná dotácia alebo finančné prostriedky, ktoré prichádzajú z VÚC umožňujú, aby sa časť za časťou táto nemocnica obnovovala. Aby sa kupovali nové stroje. Teším sa, že som videl moderné technologické zariadenie. A najmä som veľmi rád, že napríklad gynekologické oddelenie je druhé najlepšie v celoslovenskom pôsobení. Verím, že aj ďalšie časti tejto nemocnice sa budú vyvíjať takýmto istým spôsobom," skonštatoval Fico.

Riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld doplnil, že nemocnica sa rozvíja aj vďaka finančnej podpore vlády. "Investícia 700.000 eur bola hlavne do budovy. Pozreli sme si výmenu okien, opláštenie budovy. Potom jednotlivé oddelenia, kde sme sa zamerali hlavne na posledné veľké investície nemocnice v oblasti prístrojovej techniky a diagnostiky. Boli sme na CT, potom sme prešli digitálne pracoviská - digitálny röntgen a digitálny mamograf. Stretnutie sme ukončili na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, kde si pán premiér pozrel operačné sály a odovzdal darčeky dvom mamičkám, ktoré porodili v našej nemocnici," povedal Šenfeld.

Nemocnica podľa neho druhý rok po sebe hospodári plusovo. "Výraznejším spôsobom sme zastavili zadlžovanie, ktoré tu bolo v minulosti. Zadlžovali sme sa zhruba 1,1 milióna ročne. Teraz sme na úrovni, že starý dlh síce nevieme platiť, ale nevytvárame nový dlh. Vládnu dotáciu použila nemocnica hlavne na výmenu okien. Podarilo sa nám aj zatepliť budovu z troch strán. Taktiež chceme v krátkom čase vymeniť nákladné výťahy, ktoré sú ešte z roku 1968. Tým túto investíciu skompletizujeme," dodal riaditeľ Kysuckej nemocnice.