Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie budú realizovať pre základné školy v hodinových intervaloch od 9.00 h do 15.00 h a pre verejnosť od 16.00 h do 18.00 h.

Liptovský Mikuláš 16. septembra (TASR) - O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Workskhop pripravili v rámci tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), uskutoční sa v exteriéri múzea. TASR o tom informovala riaditeľka múzea jaskyniarstva Dana Šubová.

"Účastníci si budú mať možnosť vlastnoručne vyskúšať vykresanie ohňa pomocou kresadla, kremeňa a práchna získaného z drevokaznej huby – práchnovca kopytovitého. Súčasťou budú praktické ukážky základných spôsobov osvetľovania jaskýň na Slovensku v minulosti, od lúčov, faklí, kahanov a karbidových lámp, až po nástup elektrického osvetlenia," priblížila Šubová.

Podujatie budú realizovať pre základné školy v hodinových intervaloch od 9.00 h do 15.00 h a pre verejnosť od 16.00 h do 18.00 h.

Dni európskeho dedičstva sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.