Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vo Tatrách hrozí lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná fotka Vysokých Tatier. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Snehová pokrývka má veľmi nepravidelnú výšku, priemerne dosahuje 25 cm. Miestami sa nachádzajú nafúkané snehové vankúše a preveje.

Liptovský Hrádok 11. decembra (TASR) – Vo Vysokých Tatrách pretrváva od nadmorskej výšky 1700 m malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Jozef Richnavský.

Snehová pokrývka má veľmi nepravidelnú výšku, priemerne dosahuje 25 cm. Miestami sa nachádzajú nafúkané snehové vankúše a preveje. Reálna je len možnosť samovoľného uvoľňovania prachových lavín na severne orientovaných strmých svahoch a žľaboch s ohrozením horolezeckých ciest.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené a hmlisto, iba v Malej Fatre prechodne zmenšená oblačnosť. Teplota vzduchu sa pri miernom oteplení pohybovala od -8 do -1 stupňa Celzia. Fúkal čerstvý, na hrebeňoch až nárazový vietor západných až severných smerov rýchlosťou do 40 km/h.

Počas uplynulých hodín pripadlo do 2 cm nového snehu iba na vrcholoch Západných Tatier. „Sneh je veľmi rôznorodý, v nižších polohách mokrý, na hrebeňoch zamrznutý. Na chodníkoch sa vyskytujú malé náveje a predovšetkým na severných svahoch ľadové plochy,“ dodal Richnavský.