Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

KONSKÝ KOČ A HISTORICKÉ KOSTÝMY: Na Liptove otvorili letnú sezónu

Na snímke konský koč počas otvorenia letnej sezóny na Liptove 25. mája 2022 v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Ide o historickú prechádzkovú trasu cez mesto, ktorá návštevníkom pripomína momenty nielen z histórie Liptovského Mikuláša, ale aj Slovenska.

Liptovský Mikuláš 25. mája (TASR) - Letnú sezónu 2022 na Liptove otvorili v stredu v centre Liptovského Mikuláša na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt s názvom Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a odkazu minulých čias.

Ide o historickú prechádzkovú trasu cez mesto, ktorá návštevníkom pripomína momenty nielen z histórie Liptovského Mikuláša, ale aj Slovenska. "V spoznávaní návštevníkom pomáhajú smartfóny, ktorými si načítavajú QR kódy umiestnené na historických budovách. Následne si môžu vypočuť autentické audionahrávky, ktoré sa na tieto miesta a udalosti viažu," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč.

Ako doplnil, históriu sprítomnili aj tým, že sezónu otvorili na konskom koči a s pomocou sprievodcov v dobových kostýmoch. Koče ťahané koňmi slúžili v minulosti nielen v centrách miest, ale prepájali ich aj s dolinami, ktoré v predkovia využívali viac na chovanie oviec či ťažbu dreva.

Na snímke sprievodcovia v historických kostýmoch počas otvorenia letnej sezóny na Liptove 25. mája 2022 v Liptovskom Mikuláši.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


"Historický kompas v centre Liptovského Mikuláša pripomenie, že tu v 40. rokoch 19. storočia založili Štúrovci spolok Tatrín a spísali na našej evanjelickej fare Žiadosti Slovenského národa. Takisto, že budova niekdajšieho jezuitského kláštora je v súčasnosti jedným z najmodernejších interaktívnych múzeí v krajine. Ide o naše Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva," priblížila Katarína Šarafínová z OOCR Región Liptov.

Dobovú prechádzku môžu návštevníci Liptova začať na ktoromkoľvek mieste po celom centre a spojiť ju s jedlom či občerstvením na tamojších letných terasách.