Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Tradičný festivalový sprievod spestril aj jubilejnú Východnú

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič reční na hlavnej scéne v rámci otváracieho programu Liptáci na Slovensku počas druhého dňa 60. ročníka folklórneho festivalu Východná vo Východnej 5. júla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Liptáci dávajú celému Slovensku rok čo rok prostredníctvom Folklórneho festivalu Východná už dlhých šesť desaťročí najväčší sviatok folklóru.

Východná 5. júla (TASR) – Jedným zo zaručene overených vrcholov jubilejného 60. Folklórneho festivalu Východná bol dnes popoludní roztancovaný a rozospievaný sprievod účinkujúcich kolektívov vyzdobenou hlavnou ulicou rázovitej hornoliptovskej obce, ktorý strhol do spevu a tanca i početné okolostojace publikum.

Mimoriadnu pozornosť pútal nielen výraznými fúzami územčistý Ján Petrenka, lebo v roku 1954 sotva ako 6-ročný chlapček otváral svojím vystúpením úplne prvý ročník. "Hoci odvtedy pretieklo veľa vody dolu Váhom, stále sa ma zmocňujú tie isté pocity, dokonca sa neustále stupňujú. Naša Východná naďalej žije," skonštatoval pre TASR dlhoročný sólista SĽUK-u.

Na čele sprievodu kráčala hrdo domáca folklórna skupina Kriváň, ktorá vznikla už v roku 1913. "Popri jedinečnej histórii máme veľa mladých členov, čo je zárukou budúcnosti. Je to pre nás veľká česť tvoriť čelo sprievodu, i keď si neodpustím poznámku, že by sme asi mali dostať v programe nášho festivalu viac priestoru," uviedla vedúca hostiteľskej folklórnej skupiny Veronika Poštarčíková.

Organizačná vedúca Detského folklórneho súboru Sluníčko z Rokycian Jana Frühaufová prirovnala slovenský sviatok folklóru k Strážnici. "Festival vo Východnej má u nás v Česku stále obrovské renomé, preto sme veľmi radi, že sme tu mohli aspoň na pár chvíľ predviesť vďačným znalým divákom naše tradičné ľudové umenie," vyzdvihla.

"Vo Východnej účinkujeme prvý raz a hneď pri takomto okrúhlom výročí. Veľmi si to vážime, lebo je to bezpochyby najprestížnejšia prehliadka slovenského folklóru a každý slovenský folklorista, ktorý ho má pevne v srdci, túži vystúpiť na pódiách tohto legendárneho amfiteátra," dodala Ľudmila Hercegová, vedúca seniorského mužského spevokolu Rozmarín zo Šintavy.

Fotogaléria: Festival Východná 2014
.

Liptáci dávajú Slovensku už šesť desaťročí najväčší sviatok folklóru

Zaplnený amfiteáter pod majestátnym Kriváňom aplaudoval včera do neskorého večera liptovským folklórnym skupinám a súborom, ktoré elektrizujúcimi vystúpeniami pripomenuli, že Liptáci dávajú celému Slovensku rok čo rok prostredníctvom Folklórneho festivalu Východná už dlhých šesť desaťročí najväčší sviatok folklóru.

„Toto jubileum je veľká udalosť pre náš folklór a tradičnú kultúru. Folklór je univerzálny a je úžasné, že mu každá ďalšia generácia v dobrom slova zmysle podľahne, je to naše kultúrne zlato. Východná je špeciálny celonárodný sviatok. Stretávajú sa tu naozaj všetci, starí, mladí z celého Slovenska,“ vyzdvihol minister kultúry SR Marek Maďarič.

Úplné začiatky festivalu vo Východnej pripomenul 91-ročný Ľudovít Glonek, predseda prípravného výboru historicky prvého ročníka v roku 1954. „Tunajšia folklórna skupina Kriváň zožala v roku 1952 veľký úspech na festivale v Strážnici. Vtedy začali všetci zainteresovaní uvažovať, či by sme niečo obdobné nemohli usporiadať aj tu, no a stalo sa. Najlepšie je, že naši nástupcovia v tom pokračujú,“ skonštatoval Glonek.

„Zažili sme časy, keď sa po skončení každého ročníka diskutovalo, či a kde bude nasledujúci ročník. Nakoniec tento festival zotrval vo Východnej a tak je to najlepšie. Tento jedinečný festival vznikol z iniciatívy a nadšenia tunajších ľudí, ktorí ho zveľaďovali. Postupne narastal jeho význam a opodstatnenie bude mať určite aj v budúcností, lebo národ nemôže byť svojbytný bez vlastnej tradičnej kultúry,“ dodala bývalá dlhoročná tajomníčka organizačnej komisie Naďa Gilániová.
.