Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Liptov možno spoznávať aj vďaka 70 kilometrom bežeckých tratí

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu päť trás v Západných Tatrách, štyri bežecké ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až deväť ich je dostupných v Nízkych Tatrách.

Liptovský Mikuláš 15. januára (TASR) - Po snehovej nádielke, ktorú so sebou priniesol aktuálny kalendárny týždeň, opäť využívali obyvatelia a návštevníci Liptova viac ako 70 kilometrov bežeckých trás. Vďaka sprievodcovi mohli tiež spoznávať tie najzaujímavejšie lokality vhodné pre bežeckých lyžiarov.

Štatistiky využiteľnosti trás sú v prípade bežeckého lyžovania ťažko zostaviteľné, keďže bežkári neprechádzajú turniketmi, ako je to v prípade zjazdového lyžovania, no z pohľadu dopytu o sprievodcu po trasách je podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Dariny Bartkovej veľký záujem. "Chceli sme našim návštevníkom najmä zjednodušiť vyhľadávanie trás. Teraz sa nemusia trápiť hľadaním stopy. Stačí, keď si pri vhodných snehových podmienkach vyberú trasu, ktorá im podľa sprievodcu vyhovuje," uviedla s tým, že mapa trás je pre záujemcov dostupná zadarmo na informačných centrách aj u liptovských ubytovateľov.

Liptov je bohatý na trasy pre zdatných bežkárov i rodiny s deťmi. Stačí si vybrať trasu primeranú schopnostiam z pohľadu dĺžky aj prevýšenia. Najdlhšia je trasa na severnej strane Liptovského Mikuláša s dĺžkou 10,7 kilometra v lokalite Háj - obec Smrečany – Dolinky - obec Žiar, so stúpaním 168 metrov a klesaním 192 metrov. Stredne zdatní bežkári si môžu pri Ružomberku odskúšať takmer päť kilometrov dlhú trasu, ktorá spája Hrabovskú a Čutkovskú dolinu. Najväčšie prevýšenie dosahuje trasa Hrabovo – Vlkolínske lúky. Deťom by mohla vyhovovať nenáročná trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie.

Liptov je turistami často vnímaný ako destinácia predovšetkým pre zjazdové lyžovanie, ale ponúka aj pešiu turistiku, jaskyne, akvaparky a kúpele. Zaujímavý je aj svojou históriou a kultúru, ktorá je často spájaná s Jurajom Jánošíkom či významnými slovenskými dejateľmi. "Vďaka ponuke bežeckého lyžovania v regióne môžu bežkári spoznávať nádherný Liptov od Vlkolínca až po Pribylinu. Najnovšie nájdu bežeckú stopu aj priamo v Liptovskom Mikuláši, a to na trase cyklochodníka od sídliska Podbreziny po centrum mesta," podčiarkol primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu päť trás v Západných Tatrách, štyri bežecké ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až deväť ich je dostupných v Nízkych Tatrách. Trasy sú voľne prístupné a starajú sa o ne zväčša bežecké kluby a obce, ktoré majú trasy vo svojom katastri. Na úpravu využívajú skútre a v tradičných lyžiarskych strediskách používajú aj snežné pásové vozidlá. V bežeckom sprievodcovi nájdu lyžiari okrem ponuky trás aj dôležité telefónne čísla, ktoré v prípade problémov v horách určite ocenia.