Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Liptove otvoria počas víkendu salašnícku aj letnú sezónu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Deň plný zábavy a smiechu pre celú rodinu sľubujú 1. júna aj v Liptovskom Mikuláši.

Liptovský Mikuláš 31. mája (TASR) – Otvorenie salašníckej sezóny na agrofarme Gejdák v Ružomberku v nedeľu 1. júna je jedným z víkendových podujatí v regióne Liptova. Po otvorení salašníckej sezóny odomknú podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Dariny Bartkovej pri Ružomberku aj lúky a pasienky.

"Život pastierov neodmysliteľne patrí k histórii a kultúre nášho regiónu. Zároveň je to veľké lákadlo najmä pre rodiny z miest, ktoré možno živého baču a ovečky nikdy nevideli. Salaše a tradičnú kuchyňu sme preto zaradili aj medzi 7 pokladov Liptova, ktoré budú najväčšou atrakciou letnej sezóny u nás," uviedla Bartková s tým, že návštevníci farmy sa môžu tešiť na varenie guláša, jazdu na koňoch, minizoo (ovečky, zajačiky, kačičky) a nebude chýbať program pre deti.

Letnú sezónu v Hrabovskej doline v Ružomberku dnes otvoria podujatím Letokrst, ktorého súčasťou bude súťaž s názvom Tvrďák. "Preverí fyzickú a mentálnu odolnosť všetkých zúčastnených, ktorí si vyskúšajú beh na päť a viac kilometrov s množstvom prírodných a umelých prekážok. Pretekmi chceme podporiť ľudí, ktorí musia denne bojovať s prekážkami, o ktorých sa mnohým z nás ani nesníva. Zapojiť sa môžu nielen jednotlivci, ale aj tímy. Nebudeme proti, ak sa prídu ľudia vypotiť a napríklad vyváľať v blate aj v obleku, pobavia tak seba aj ostatných. Tvrďákmi sa môžu stať aj deti. Na najmenších vo vekovom rozpätí osem až 14 rokov čaká polkilometrová trasa so šiestimi prekážkami," informovala hovorkyňa ružomberskej radnice Michaela Milá.

Podujatie Pod Likavským hradom

Ďalším víkendovým podujatím bude XXXIX. ročník detského folklórneho festivalu Pod Likavským hradom, ktorý v nedeľu 1. júna zorganizujú v obci Likavka v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom. "Kultúrny program sa začína o 13.30 hodine v miestnom amfiteátri. Okrem vystúpení detských folklórnych súborov sa návštevníci môžu tešiť aj na vystúpenie skupiny historického šermu a predaj remeselníckych výrobkov," povedala Miroslava Korčeková z oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Deň plný zábavy a smiechu pre celú rodinu sľubujú podľa nej 1. júna aj v Liptovskom Mikuláši. "Od 14. hodiny sa na Námestí osloboditeľov predstaví Divadlo pre deti, nebudú chýbať ukážky požiarnej a policajnej techniky, stánky, hry a veľa atrakcií. Policajné a záchranné zložky pozvú deti do svojej kuchyne aj dnes v Čutkovskej doline. Predstavia sa im členovia mestskej polície, horskej služby, hasičského zboru, policajného zboru, Červeného kríža a záchranárov," dodala Korčeková.