Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Liptovské múzeum vystavuje tvorbu dvoch svojich pracovníkov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Od správcu a lektora hradu Likava a pomocného konzervátora Lofaja vystavujú výber z jeho celoživotnej tvorby umeleckého rezbára.

Ružomberok 22. novembra (TASR) – Reštaurátorskú a rezbársku tvorbu pracovníkov Liptovského múzea Jozefa Jarottu a Pavla Lofaja mapuje nová výstava v Ružomberku. Obidve osobnosti, ich život a umenie predstavuje prostredníctvom textových a obrazových panelov i trojrozmerných exponátov. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry z Liptovského múzea Martina Vilčeková.

Priblížila, že od Jarottu vystavili kolekciu súťažných návrhov ružomberskej Sochy slobody z roku 1928. Tiež ukážky portrétnej tvorby sochárov Viktora Mydla a Františka Laholu zo zbierkového fondu Liptovského múzea, na ktorých konzervátorsko–reštaurátorskom ošetrení pracoval v uplynulých dvoch rokoch. Súčasťou výstavy je výber z fotodokumentácie jeho činnosti konzervátora a pomocného reštaurátora v období jeho pôsobenia v Ústredí umeleckých remesiel aj počas práce v Nemecku i na Slovensku.

Od správcu a lektora hradu Likava a pomocného konzervátora Lofaja vystavujú výber z jeho celoživotnej tvorby umeleckého rezbára. "Organizátori sa snažili verejnosti sprístupniť celé žánrové spektrum jeho autorskej tvorby, od reliéfov a plastík, cez tradičné ľudové betlehemy až po samotným autorom mimoriadne obľúbené vyrezávané palice," dodala Vilčeková.

Výstava je verejnosti prístupná v sídelnej budove múzea v Ružomberku a potrvá do 7. marca 2023.