Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Liptovskú obec Malatíny zatraktívni nový náučný chodník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Malatíny sú bývalou zemianskou dedinou, v ktorej sa do dnešných dní zachovali viaceré zaujímavé pamätihodnosti.


Malatíny 27. júna (TASR) – Samospráva liptovskej obce Malatíny skladajúcej sa z troch niekdajších častí dolaďuje prípravy projektu vyznačenia náučného chodníka, prostredníctvom ktorého sa chce najmä počas letnej sezóny ešte viac priblížiť a predstaviť početným turistickým návštevníkom stredného Liptova.

„Malatíny sú bývalou zemianskou dedinou, v ktorej sa do dnešných dní zachovali viaceré zaujímavé pamätihodnosti. Máme tu niekoľko prastarých usadlostí, ale napríklad aj zvonicu ešte z roku 1670. Okolo nášho náučného chodníka bude tak čo pozerať,“
uviedol pre TASR starosta Peter Pethő.

Celkové náklady odhadol na 3000 eur. „Samozrejme, podstatnú časť finančných prostriedkov investuje obec, no chceme združiť i príspevky od tunajších ubytovateľov. Vychádzame s nimi veľmi dobre a práve z ubytovania plynú do našej obecnej kasy značné príjmy. Iba vlani to bolo približne 9000 eur,“ spresnil.

Na štvorkilometrovom chodníku bude šesť informačných tabúľ. Súčasťou projektu je vydanie informačného bulletinu s popisom trasy v slovenčine i angličtine. „Plánujeme aj vybudovanie rozhľadne a dvoch oddychových zón, aby si turisti mali kde posedieť či ukryť sa v prípade nepriaznivého počasia,“ pokračoval Pethő.

„Tento náučný chodník nás spojí so susednou Partizánskou Ľupčou. Spoločne tak chceme spropagovať obe obce,“ dodal starosta obce Malatíny, ktorá má síce aktuálne iba 212 obyvateľov, ale takmer rovnaký počet lôžok je pripravený pre turistických návštevníkov v ubytovacích zariadeniach a súkromí.