Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Lesnícke mestečko Liptovský Hrádok má ďalší oficiálne chránený strom

Foto: lhsity.sk

Nevšedný buk lesný rastie už približne osem desaťročí bezprostredne pri vstupe do unikátneho arboréta.

Liptovský Hrádok 8. decembra (TASR) – Sídlo prvej lesníckej školy v Uhorsku a jednej z najstarších v Európe, hornoliptovské mesto Liptovský Hrádok, má ďalší oficiálne vyhlásený zákonom chránený strom. Nevšedný buk lesný rastie už približne osem desaťročí bezprostredne pri vstupe do unikátneho arboréta.

"Nie náhodou dominuje v našom mestskom erbe zelená farba a tri stromy, ktoré bytostne patria k tunajšiemu koloritu. Preto sme nesmierne radi, že k trom desiatkam vzácnych starých líp pribudol aktuálne v inej lokalite ďalší oficiálne chránený strom," uviedol pre TASR primátor Branislav Tréger.

Výnimočnosť stromu, ktorý zároveň získal pomenovanie Liptovskohrádocký buk, si podľa Trégera všimli odborníci z TANAP. "Upútalo ich najmä veľmi nevšedné sfarbenie netypicky menších listov. Pri detailnejšom pohľade sa na nich zaujímavo prelínajú až tri farebné odtiene," pokračoval.

"Zámer vyhlásiť tento strom za chránený sme vzápätí všemožne podporili a po nevyhnutnej niekoľkomesačnej úradníckej tortúre sa tak už stal skutočnosťou. K nadštandardnej zákonnej ochrane dostane aj našu nadštandardnú starostlivosť," dodal staronový primátor Liptovského Hrádku.