Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Takmer 1700 Mikulášanov podpísalo petíciu proti bioplynovej stanici

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Ľudia sa obávajú zápachu, zníženia kvality životného prostredia a v neposlednom rade majú strach aj o svoje zdravie.

Liptovský Mikuláš 22. januára (TASR) - Takmer 1700 ľudí podpísalo v priebehu piatich týždňov petíciu proti výstavbe bioplynovej stanice v Liptovskom Mikuláši. Obyvatelia chcú touto aktivitou zabrániť realizácii projektu zariadenia na spracovanie odpadu, najmä z priemyselnej sféry, v objeme takmer 20.000 ton ročne, ktoré by malo vyrásť v areáli kožiarskych závodov.

Ľudia sa obávajú zápachu, zníženia kvality životného prostredia a v neposlednom rade majú strach aj o svoje zdravie. "Očakávame, že sa výstavba zastaví, lebo takáto stavba nepatrí do vytypovanej lokality v blízkosti obytnej zóny. Problém tiež vidíme v nedôstojnosti, keďže sa má stavba nachádzať pri najväčšom cintoríne v meste," objasnil predseda petičného výboru Ján Bonko.

Bioplynová stanica by mohla spracúvať biologicky rozložiteľný odpad z mesta aj iných častí regiónu. Hlavným zámerom je eliminovať zápach kalov z kožiarskej výroby. Investor odmieta obavy ľudí. "Výrazne by sa mal znížiť zápach kalov, pretože kaly sa budú spracovávať v uzavretom procese bez prístupu vzduchu," vyjadril sa pre TASR predčasom Vladimír Beníček, konateľ spoločnosti Archív SB, s.r.o., ktorá požiadala o umiestnenie stavby.

Proti výstavbe bioplynovej stanice vystúpili aj zástupcovia mesta Liptovský Mikuláš, podľa ktorých môže zariadenie na likvidáciu odpadu ohroziť obyvateľov štyroch mestských častí - Nábrežia, Okoličného, Podbrezín i starého mesta. Projekt výstavby bioplynovej stanice je v štádiu územného rozhodovania.