Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Dráma v Liptovskom Mikuláši sa skončila, expolicajta kukláči zadržali

Hasiči a policajné auto stoja počas obliehania pred rodičovským domom ozbrojeného expolicajta v Liptovskom Mikuláši 6. augusta 2014. Foto: TASR/Jaroslav Hric

Mimoriadne rušno bolo posledných dvanásť hodín v uliciach Liptovského Mikuláša. Obyvateľov vydesila streľba.

Liptovský Mikuláš 6. augusta (TASR/Teraz.sk) - Po jedenásťhodinovom obliehaní sa dnes krátko pred 5. h ráno viac ako polstovke zasahujúcich policajných špecialistov podarilo zadržať ozbrojeného expolicajta obvineného zo série lúpeží.

Zabarikádovaný v rodičovskom dome v širšom centre Liptovského Mikuláša neváhal viackrát použiť strelnú zbraň.

„Vypátraný 31-ročný muž, podozrivý z ôsmich ozbrojených lúpeží a dvoch krádeží, nereagoval na naše výzvy, aby upustil od svojho konania. Pri zásahu, ktorý musím jednoznačne hodnotiť ako úspešný, bol zneškodnený a utrpel zranenia zlučiteľné so životom,“ uviedol pre TASR viceprezident Policajného zboru SR Milan Lučanský.

Zároveň spresnil, že akcia sa začala v utorok (5.8.) pred 18. h a napokon padlo nadránom rozhodnutie pristúpiť k definitívnemu zákroku, lebo sa brieždilo a mohlo dôjsť k ohrozeniu ľudí prechádzajúcich po okolitých uliciach. „Nachádzal sa v podkroví domu a špeciálne jednotky použili zásahové výbušky a ďalšie donucovacie prostriedky,“ opísal.

Zvedavci sledujú policajné obliehanie, keď sa ozbrojený expolicajt obvinený zo série lúpeží zabarikádoval v rodičovskom dome v Liptovskom Mikuláši 6. augusta 2014.
Foto: TASR/Jaroslav Hric


„Snažili sme sa s ním vyjednávať, ale odmietal komunikovať. K celej akcii sme pristupovali s najvyššou mierou bezpečnosti a profesionality, aby sa nikomu nič nestalo. Nedalo sa to vyriešiť hneď podvečer, museli sme upustiť od prvotného zásahu, lebo bolo treba evakuovať z domu jeho rodinných príslušníkov a boli indície, že mal pyrotechnické zariadenie, ktoré mohlo napáchať väčšie škody,“ dodal policajný viceprezident.


Situácia v Liptovskom Mikuláši očami očitej svedkyne
Podľa očitej svedkyne včera od večerných hodinách až do dnešného rána zasahovala polícia spolu so špeciálnymi jednotkami v širšom centre mesta, pričom pozornosť zamerali hlavne na Socháňovú ulicu, kde sa nachádzal ich bývalý kolega, exkriminalista z Liptovského Mikuláša Ján Antoška (31), ktorý je obvinený z trestnej činnosti a už niekoľko mesiacov je na úteku.

Antoška sa dlhší čas skrýval a polícia ho nevedela vypátrať. Až do včerajšieho dňa, keď sa objavil v rodičovskom dome v Liptovskom Mikuláši. Polícia uzavrela celú ulicu a nasadila aj členov špeciálneho policajného útvaru-kukláčov. Bývalý kriminalista bol ozbrojený a postrelil príslušníka policajného zboru, ktorý je však podľa dostupných informácií v poriadku. Rodičov z domu pustil a následne sa v ňom sám zabarikádoval. Podľa nemenovaného zdroja z radu polície Antoška vyhlásil, že živého ho nedostanú.

Ako priblížila svedkyňa okolo druhej hodiny rannej sa mestom opäť rozľahli štyri výstrely. Antoška sa ukrýval v dome so značným počtom zbraní a bol mimoriadne nebezpečný, čo skomplikovalo prácu polície. Pred domom sa nachádzal aj obrnený transportér. Príslušníci policajného zboru spolu s vyjednávačom sa dostali na prízemie domu, odkiaľ sa snažili s páchateľom neúspešne vyjednávať.

Krátko pred piatou hodinou zazneli z domu dva výbuchy, o hodinu na to sa opäť rozpútala prestrelka. Krátko po šiestej k domu prišla Rýchla záchranná služba. Zásah policajtov skončil okolo pol siedmej, bývalého kolegu ľahko postrelili a zadržali. Podľa dostupných informácií ho policajti postrelili v oblasti ruky.

Ján Antoška je obvinený z viacerých lúpežných prepadnutí, ktoré sa odohrali na jeseň minulého roku. Spolu s ostatnými páchateľmi sa mal podieľať na lúpežnom prepadnutí vo Važci, z kadiaľ si odniesol lup v podobe stravných lístkov v hodnote 700€, následne prepadol aj ďalšiu predajňu, z ktorej si odniesol 400€. Lúpil aj v obci Pribylina a Ludrová. Policajti po ňom pátrali takmer rok.