Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Mestská polícia v L. Mikuláši vlani riešila takmer 5700 priestupkov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Oproti roku 2015 ide o mierny pokles riešených priestupkov, suma pokút uložených na mieste klesla o viac ako 3000 eur.

Liptovský Mikuláš 20. februára (TASR) - Liptovskomikulášska mestská polícia riešila v uplynulom roku takmer 5700 priestupkov, uložila pri nich 1802 blokových pokút v celkovej výške viac ako 15.000 eur. Oproti roku 2015 ide o mierny pokles riešených priestupkov, suma pokút uložených na mieste klesla o viac ako 3000 eur.

"V meste sa snažíme pôsobiť predovšetkým preventívne. V rámci toho sme zrealizovali bezmála 140 besied a aktivít na rôzne témy. V sume za vybraté pokuty sme sa dostali zhruba na úroveň roka 2014, avšak vtedy sme zaznamenali o viac ako 2000 priestupkov menej. Aj na tomto príklade vidno, že keď už pokutu ukladáme, snažíme sa skôr ľudí poučiť a informovať, ako od nich vybrať nejakú závratnú sumu," skonštatoval náčelník mestskej polície Marián Jančuška.

Mestskí policajti najčastejšie evidujú priestupky na úseku dopravy, ktoré tvoria dve tretiny zo všetkých. Nasledujú priestupky proti verejnému poriadku a všeobecne záväzným nariadeniam mesta. "Rapídne sa nám znížil počet zistených požití alkoholu osobami mladšími ako 18 rokov, oproti roku 2015 až o polovicu," upozornil. V rámci besied, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 3000 ľudí, sa policajti zameriavali na negatíva návykových látok, prevenciu pred násilnými činmi a krádežami, hovorili o pyrotechnike, šikanovaní, separovaní odpadu či o podvodoch.

Mestská polícia v Liptovskom Mikuláši má v súčasnosti 33 príslušníkov, štyri služobné autá a rovnaký počet bicyklov. Využíva tiež 23 kamier. "Kamerový systém chceme rozširovať aj v tomto roku. Po technickej stránke zmodernizujeme výstroj a výzbroj našich policajtov. Verím, že obyvatelia a návštevníci mesta budú našu činnosť vnímať pozitívne," dodal Jančuška.