Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Pokladnica Mikuláša môže byť ľahšia o 1,3 milióna eur

Primátor L. Mikuláša Alexander Slafkovský Foto: TASR/Martin Pavelek

Dôvodom problémov je zmluva o predaji mestských pozemkov z roku 2009.

Liptovský Mikuláš 1. októbra (TASR) – Dosluhujúci primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský dnes informoval, že tamojšia mestská pokladnica môže prísť až o 1,3 milióna eur v dôsledku zmluvy o predaji mestských pozemkov svojvoľne podpísanej ešte v roku 2009 jeho predchodcom Jánom Blcháčom v rozpore s vôľou vtedajšieho mestského zastupiteľstva.

„Krajský súd potvrdil právny názor okresného súdu, podľa ktorého môj predchodca nemal právo podpísať zmluvu o budúcej zmluve v rozpore s textom uznesenia, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo. V podstate výrazne zlacnil prístup investora k pozemkom, ale o to by bola chudobnejšia mestská kasa, konkrétne o približne 570.000 eur,“ zdôraznil Slafkovský.

Zároveň uznal, že existuje aj žaloba investorskej spoločnosti o ušlý zisk 1,3 milióna eur z nerealizovaného zámeru výstavby nadštandardných bytov. „Pokiaľ by sa príslušný súd stotožnil s týmto názorom, tak si ho mesto bude musieť vymáhať u toho, kto tú škodu spôsobil, a tým je jednoznačne ten, kto podpísal niečo, na čo nemal právo,“ prízvukoval Slafkovský.

Blcháč v reakcii uviedol, že sa naopak treba pýtať súčasného vedenia, prečo dostalo mesto do takejto situácie. „Odmietlo rokovať s investorom a potom to dopadlo takto. Jednoducho, keby bol ten projekt pokračoval, mohlo už teraz stáť 56 nových bytov, mohli ich obývať viaceré mladé rodiny a mesto nemuselo čeliť tejto hrozbe,“ oponoval.

„Kategoricky odmietam akékoľvek obvinenia. Bol to jeden z pozitívnych projektov, ktoré sme chceli zrealizovať. To, že bol v roku 2011 zrušený, za to naozaj nemôžem. Nemali sme potrebnú silu v mestskom zastupiteľstve, aby sme tomuto nezmyselnému kroku zo strany súčasného vedenia mesta zabránili,“ dodal Blcháč.