Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Liptovský Mikuláš: Projekt občianskej poriadkovej služby je úspešný

Na snímke telová kamera, ktoré predstavili počas tlačovej konferencie Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy v Bratislave v utorok 2. mája 2023 Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa mesta sa Liptovský Mikuláš s istotou zapojí so žiadosťou o financovanie tohto projektu z ďalšej výzvy, pretože priniesol zlepšenie situácie s marginalizovanou komunitou.

Liptovský Mikuláš 31. mája (TASR) - Projekt miestnej občianskej poriadkovej služby v Liptovskom Mikuláši sa v stredu po 15 mesiacoch skončil. Radnica ho hodnotí ako úspešný. Podľa vyjadrenia predstaviteľov mesta sa Liptovský Mikuláš s istotou zapojí so žiadosťou o financovanie tohto projektu z ďalšej výzvy, pretože priniesol zlepšenie situácie s marginalizovanou komunitou.

Ako uviedol primátor Ján Blcháč, členovia miestnej občianskej poriadkovej služby boli pre spoločnosť aj marginalizovanú komunitu v meste veľkým prínosom. "Klienti pošty sa vďaka nim cítili komfortnejšie, pretože tam zabezpečovali verejný poriadok v dni, keď sa vyplácali sociálne dávky. Strážili bezpečnosť detí na priechodoch pre chodcov, pomáhali mestským policajtom pri riešení priestupkov členov rómskej komunity. Dohliadali na udržiavanie čistoty v Hlbokom a na Priemyselnej a aj tých horiacich kontajnerov v osade je viditeľne menej," povedal.

Náčelník mestskej polície Marián Jančuška priblížil, že členovia poriadkovej služby veľakrát asistovali aj pri riešení porušovania nočného pokoja. "Pomáhali nám identifikovať z kamerového systému osoby z komunity, ktoré páchali priestupky, dohliadali na to, aby sa touto komunitou nevytvárali čierne skládky," načrtol. S riaditeľom školy, ktorú navštevuje väčšina detí z osady, spolupracovali pri riešení problémov s dochádzkou.

Radnica informovala, že na mestskú políciu už chodia nové žiadosti o vykonávanie aktivity v poriadkovej službe. V prípade ďalšej výzvy na projekt mestská polícia opäť urobí výberové konanie.