Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Múzeum v Liptovskom Mikuláši si pripomenie speleológa Droppu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Droppa v rámci speleologického výskumu zameral a zdokumentoval viac ako 360 jaskýň.

Liptovský Mikuláš 25. júna (TASR) – Život a prácu slovenského geografa a speleológa Antona Droppu si v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripomenú prednáškou. Pripravili ju pri príležitosti 100. výročia Droppovho narodenia. Podujatie sa uskutoční 30. júna v priestoroch múzea na Školskej ulici. TASR o tom informovala riaditeľka múzea Dana Šubová.

Droppa v rámci speleologického výskumu zameral a zdokumentoval viac ako 360 jaskýň. Pritom usmerňoval a aktívne sa podieľal na speleologickom prieskume a objavovaní jaskýň. „V Demänovskej doline okrem prekopania spodného vchodu do Pustej jaskyne inicioval jej prepojenie s Demänovskou jaskyňou slobody," priblížila Šubová.

V rámci vedeckej činnosti sa Droppa zameral hlavne na morfológiu, genézu jaskýň a ich súvislosti s ostatnými krasovými javmi. „Týmto slovenskú geomorfológiu rozvíjal zo speleologického aj karsologického hľadiska," doplnila riaditeľka múzea jaskyniarstva.

Osobnosť Droppu si jaskyniari uctia aj na jeho ulici v Liptovskom Mikuláši – Palúdzke. Spomienka sa bude konať 30. júna o 11:00 v mieste jeho bydliska.