Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Dvojitá svadba v Liptovskom skanzene bude už túto sobotu

Skanzen v Pribyline. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Svadobníkom budú pri tradičných zvykoch asistovať roztancovaní a rozospievaní členovia folklórnych súborov z Ružomberka a Liptovských Sliačov.

Pribylina 24. júla (TASR) – Múzeum liptovskej dediny v Pribyline bude v sobotu 25. júla od pravého poludnia dejiskom dvoch skutočných svadieb so všetkým, čo k takýmto obradom v Liptove odnepamäti patrilo - sprievod dedinou, odpytovanie od rodičov či snímanie party. Návštevníci budú môcť ochutnať svadobné koláče.

„Domáci i zahraniční turisti by si nemali nechať ujsť túto výnimočnú príležitosť. Pravá liptovská svadba sa ako jedna z najdôležitejších rodinných udalostí netýkala iba mladomanželov a ich najbližších. Svadbou žila celá dedina,“ pozýva riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Svadobníkom budú pri tradičných zvykoch asistovať roztancovaní a rozospievaní členovia folklórnych súborov z Ružomberka a Liptovských Sliačov. „Dve svadby naraz sme tu ešte nemali. Veríme, že mladomanželom príde pogratulovať aj čo najviac návštevníkov,“ vyzval riaditeľ Liptovského múzea Martin Krupa.

„Obidvaja ženísi sú Liptáci, z Jalovca a Likavky. Jedna z neviest je z Bobrovca, no ďalšia je až z Bratislavy. Mimochodom, ohlásila sa nám Slovenka žijúca v zahraničí, aby sme jej rezervovali svadobný termín. 'Áno' chce práve tu povedať na budúci rok,“ dodala pre TASR pracovníčka Národopisného múzea Anna Kolkusová.