Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

V Malej Fatre zasahovali záchranári na Malom aj Veľkom Rozsutci

Malý Rozsutec/Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Záchranári pomáhali maďarskej a poľskej turistke.

Žilina 19. júla (TASR) - Horskí záchranári dnes popoludní zachraňovali v Malej Fatre na Malom aj Veľkom Rozsutci. Pod vrcholom Veľkého Rozsutca pomáhali 60-ročnej poľskej turistke, na vrchole Malého Rozsutca 36-ročnej maďarskej turistike. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Poľská turistka si zranila dolnú končatinu v oblasti členka, o jej zranení informoval HZS slovenský turista, ktorý sa nachádzal v tom čase v jej blízkosti. "Turistka nebola schopná chôdze. Pre blížiacu sa búrku bola privolaná Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) zo Žiliny a súčasne vyrazilo päťčlenné pozemné družstvo záchranárov HZS. Zároveň bol na heliporte HZS pripravený jeden záchranár HZS pre potreby leteckej záchrannej služby. Transport pacientky bol pre urýchlenie zásahu vykonaný pomocou vrtuľníka, ktorý ju previezol najskôr na heliport," uviedli k prvému zásahu horskí záchranári.

Približne v rovnakom čase si dolnú končatinu poranila aj 36-ročná maďarská turistka, ktorá sa nachádzala v sprievode ďalších dvoch turistov na vrchole Malého Rozsutca. "Aj v tomto prípade úraz nahlásil turista zo Slovenska. Po vyložení poľskej pacientky na heliporte, zasahovala aj na Malom Rozsutci posádka VZZS. Tá turistku transportovala rovnako na heliport, kde ju prevzala HZS. Následne posádka VZZS odviezla do nemocnice v Žiline poľskú pacientku. Maďarka bola prostredníctvom terénneho vozidla HZS prevezená na dom HZS v Štefanovej, kde ju odovzdali rodinným príslušníkom," doplnili záchranári.