Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V martinskom kempe pre bezdomovcov využívajú aj alternatívnu energiu

V Martine už 13 rokov je v prevádzke kemp pre bezdomovcov, ktorý zriadil na svojich pozemkoch Daniel Diškanec. V súčasnosti v ňom býva okolo 50 ľudí. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na pitie používajú v kempe vodu z verejného vodovou, na pranie a technické účely vodu z vlastnej studne.

Martin 14. apríla (TASR) – Vysoké náklady na energie prinútili občianske združenie (OZ) Proces-3 využívať vo verejnom kempe v Martine vlastné zdroje energie. Kemp s deviatimi drevenými chatkami a novou bytovkou pre 28 ľudí vykurujú centrálne drevom, využívajú vodu z vlastnej studne a stavajú malú fotovoltickú elektráreň.

Šéf občianskeho združenia (OZ) Proces-3 Daniel Diškanec zdôrazňuje, že úspora oproti energiám z verejných zdrojov je viac ako 50 %. "Len náklady na kúrenie by sa vyšplhali do veľkých súm, keby sme kupovali drevo, uhlie alebo plyn. To by v podstate bolo drahé ako v ubytovni a celý náš projekt by stratil význam," povedal Diškanec s tým, že mesačný poplatok pre každého obyvateľa je 30 eur.

FOTOGALÉRIA: Kemp pre bezdomovcom v Martine


Voda z verejného vodovodu i zo studne

Na pitie používajú v kempe vodu z verejného vodovou, na pranie a technické účely vodu z vlastnej studne. "Elektrinu máme aj z verejnej siete. Teraz robíme malú fotovoltickú elektráreň, ktorá by mala mať okolo 1600 wattov a mohla by nám pokryť vlastnú spotrebu elektrickej energie. Najväčšiu spotrebu má cirkulár na pílenie dreva, ktoré vozíme do kempu. Svetlo spotrebuje minimum energie, lebo všade máme úsporné diódové žiarovky. Na chladničku, ktorú využívame centrálne pre všetkých, máme vlastný zdroj fotovoltického článku," uviedol šéf OZ Proces-3.

Vo vlastnej réžii si podľa neho obyvatelia kempu dopestujú zemiaky a krmoviny pre dve kravy, koňa a sliepky. "Máme okolo 7 hektárov poľa, ktoré sme viac-menej vyklčovali po rôznych miestach, kde to bolo nevyužité. Majitelia nás nechali na pokoji, lebo sa im staráme o pozemok. Pobyt v kempe je založený na činnosti, ale problém je s pracovnou silou. Je tu približne 50 ľudí. V podstate už polovica kempu sú dôchodcovia, invalidi a mentálne postihnutí. Keď sme začínali, mali sme viac ľudí, ktorí boli schopní pracovať. Teraz je čoraz viac ľudí bezvládnych, pracovať už nedokáže 70 % z nich. Skôr by mali byť v ústavoch, ako u nás, ale to zatiaľ zvládame," dodal Diškanec.