Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Ľanová nedeľa predstaví výrobu textilu aj starostlivosť o odev

Na archívnej snímke natočená ľanová niť. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Podujatie sa uskutoční v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR.

Martin 6. augusta (TASR) – Výrobu textilu aj starostlivosť o odev v minulosti predstavia v nedeľu (9. 8.) na podujatí Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

V programoch Bielenie plátna a Podhradské novoty ukáže Folklórna skupina (FS) z Podhradia, aké zvyky sa dodržiavali pri bielení plátna a ako sa do Podhradia dostal prvý šijací stroj. "FS Podšíp zo Stankovian predvedie postupy pri praní a žehlení textilu v minulosti – napríklad rajbanie kobercov, ručné pranie v koryte na 'rumpli' alebo v ručnej drevenej práčke, hladenie bielizne žehličkou na uhlíky či ručným stolovým mangľom," doplnila Kiripolská.

S ľudovým odevom z rozličných kútov Slovenska a jeho súčasťami zoznámi návštevníkov FS Lysec z Belej-Dulíc a počas celého dňa bude vyhrávať Podhradská muzika. "Práce pri spracovávaní ľanu, od česania a trepania po tkanie plátna na krosnách, predstavia od 10.00 h do 16.00 h. Pri ukážkach sa návštevníci dozvedia, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je šteť či trlica a mnoho iných nástrojov, ktoré sa pri zhotovovaní textilu používali," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM.

"Pre najmenších návštevníkov bude pripravená tvorivá dielňa, kde si budú môcť vyrobiť tkanice na krosienkach, 'špuľke', doštičke alebo na prstoch, utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky," dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické a. v. Služby Božie.

Podujatie sa uskutoční v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. "Prosíme o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený," uzavrela kultúrno-propagačná manažérka SNM.