Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Primátori a starostovia Turca pošlú Ficovi otvorerený list

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Foto: TASR

Primátori a starostovia Turca schválili na dnešnom mimoriadnom sneme Združenia miest a obcí Turca v Martine znenie otvoreného listu predsedovi vlády SR.

Martin 25. júna (TASR) – Primátori a starostovia Turca schválili na dnešnom mimoriadnom sneme Združenia miest a obcí Turca (ZMOT) v Martine znenie otvoreného listu predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Vyjadrujú v ňom obavu z možnej privatizácie Turčianskej vodárenskej spoločnosti v súvislosti s hroziacou exekúciou mesta Martin a žiadajú ho o pomoc. TASR o tom po mimoriadnom sneme informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.

Zdôraznil, že pod otvorený list chcú najskôr vyzbierať podpisy občanov a až potom ho poslať predsedovi vlády. „Vláda dala do parlamentu schváliť ústavný zákon na ochranu vody a jej vývozu do zahraničia. A v skrátenom legislatívnom konaní novelizovala exekučný poriadok, aby vyšpecifikovala oblasti, ktoré nie sú exekvovateľné, a ochránila tak štátny majetok. O to isté žiadame vládu ako obyvatelia Turca, primátori, starostovia, aby v skrátenom legislatívnom konaní urobila opäť novelu exekučného zákona. A vyňala spod exekúcie strategické podniky vo vlastníctve samosprávy, ako sú napríklad vodárenské spoločnosti a ich akcie,“ vysvetlil Hrnčiar.

Doplnil, že účastníkov mimoriadneho snemu podrobne informoval o súčasnej situácii mesta a aj o prípadnom ohrození akcií Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Aj keď údajný vlastník pohľadávky mesta vytvára falošný dojem ústretovosti, v stredu (24.6.) sme dostali list, v ktorom nás žiada, aby sme nenakladali so žiadnym majetkom mesta. Takže, už sme boli vyzvaní, aby sme s ničím nenarábali,“ uviedol martinský primátor.

„Chceme podporiť list predsedovi vlády. Podporiť znamená osloviť občanov, aby sa pripojili k otvorenému listu. Verím, že to urobia. Lebo všetci cítime, že treba zabezpečiť ochranu strategických podnikov vo vlastníctve samosprávy. Nielen v Martine, ale aj na Slovensku,“ podotkol starosta obce Turany Miroslav Blahušiak.

Otvorený list a podpisové hárky si podľa Hrnčiara zobrali všetci účastníci mimoriadneho snemu ZMOT. „Osobne budú chodiť z domu do domu. To isté sa stalo na dnešnom mestskom zastupiteľstve v Martine. Zobrali si ich poslanci a aj ja. Ľudia sa už ozvali aj sami. List bude zverejnený na internete a každý si ho bude môcť stiahnuť,“ uzatvoril Hrnčiar.