Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

V Turčianskej galérii dezinfikujú priestory germicídne žiariče

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt Dovybavenie depozitára Turčianskej galérie podporil Fond na podporu umenia sumou 4000 eur a Žilinský samosprávny kraj sumou 519 eur.

Martin 24. júna (TASR) – Turčianskej galérii (TG) v Martine sa podarilo vďaka projektu Dovybavenie depozitárov zakúpiť deväť germicídnych žiaričov. Podľa Evy Mužilovej z TG slúžia žiariče na dezinfekciu priestorov, eliminujú riziko poškodenia diel mikroorganizmami a plesňami, čím pomáhajú predchádzať zbytočným a finančne náročným reštaurátorským zásahom.

„Osem žiaričov je trvale namontovaných v depozitároch a jeden mobilný môže byť v prípade potreby použitý aj v iných miestnostiach galérie. Ďalšou dôležitou súčasťou vybavenia depozitárov zbierkových predmetov, ktorú galéria zakúpila vďaka projektu, sú dva výkonné zvlhčovače vzduchu. Slúžia na zabezpečenie a udržanie optimálnych klimatických podmienok. Na bezpečné uloženie archívnych materiálov a drobnej plastiky zakúpila galéria tri špeciálne kovové skrine," doplnila Mužilová.

Projekt Dovybavenie depozitára Turčianskej galérie podporil Fond na podporu umenia sumou 4000 eur a Žilinský samosprávny kraj sumou 519 eur. „Investícia na germicídne žiariče a montáž predstavovala 3451 eur, zvyšok tvorila investícia na depozitárne skrine a zvlhčovače," uviedla Mužilová.

V minulom roku sa TG podarilo zrealizovať projekt na vybavenie depozitárov. „Projekt montáže moderného závesného systému umožnil efektívnejšie priestorové uloženie a jednoduchšiu manipuláciu s dielami, a tým aj ich lepšiu ochranu pred znehodnotením. V tohtoročnom projekte sa galéria zamerala na vybavenie depozitárov ďalšími dôležitými zariadeniami, ktoré jej umožnia zabezpečiť okrem bezpečného uloženia aj optimálne klimatické podmienky a ochranu zbierkových predmetov pred napadnutím plesňami a mikroorganizmami," dodala Mužilová.