Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Známu medvedicu Ingrid odstrelili, mláďatá presunú do Maďarska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Dôvodom mala byť jej agresivita.

Liptovská Kokava 2. júna (TASR) - Medvedicu Ingrid, ktorej osud ostro sledovalo celé Slovensko, poľovníci v noci na dnes odstrelili. Informáciu pre TASR potvrdil generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš. Dôvodom mala byť jej agresivita.

"Po dlhých týždňoch hľadania riešenia, ako vrátiť tatranskú medvedicu do prírody, po neustálom monitorovaní a plašení, bolo nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu. Pri snahe odplašiť medvedicu z intravilánu obce sa obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. Na priamy pokyn polície museli poľovníci zasiahnuť," vysvetlil.

Obe mláďatá sú podľa jeho ďalších slov v primeranom stave a čakajú na presun do veľkého národného parku v Maďarsku. Vďaka tomu si odvyknú od prítomnosti človeka a život prežijú vo svojom prirodzenom prostredí.

Mláďatá previezli pracovníci Štátnej ochrany prírody SR do zoologickej záhrady v Bojniciach, potvrdil pre TASR hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

Bojnická zoo je práve štátom poverená organizácia, ktorá musí prijať odchytené a zaistené zvieratá. "V poslednom mesiaci už prijala jedno medvieďa z Národného parku Veľká Fatra do rehabilitácie a je umiestnené v karanténnych priestoroch, kde sa nachádzajú aj dve nové medvieďatá. Pre zoo je to klasický prípad, ktorý sa opakuje každoročne už približne desať rokov," ozrejmila dnes jej hovorkyňa Simona Kubičková. Medvieďatá sa podľa nej nachádzajú v zázemí zoo, mimo dosahu návštevníkov, kde budú počas trvania povinnej rehabilitácie. "Prijímajú potravu a zvykajú si na nové prostredie," doplnila.

Zoo Bojnice už dlhodobo monitoruje situáciu ohľadom medveďov na základe svojich skúseností, a preto pripravuje projekt na nové rehabilitačné centrum pre medvede o rozlohe asi jedného hektára v zalesnenej časti zoo, ktoré spĺňa tie najprísnejšie kritériá pre chov medveďov, dodala Kubičková.

Boroš doplnil, že osud takzvanej kontajnerovej medvedice Ingy by mohol slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie obyvateľov, hotelierov či prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. "Je nesmierne dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka," dodal generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody.