Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Mesto Martin podpísalo dohodu o spolupráci s islandským Akureyri

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hamar doplnil, že dohoda poskytuje príležitosť prehĺbiť vzájomné väzby a spolupracovať na projektoch, ktoré prinesú osoh obyvateľom oboch miest.

Martin 15. novembra (TASR) - Mesto Martin podpísalo počas minulotýždňových Dní sv. Martina Dohodu o medzinárodnej partnerskej spolupráci s islandským mestom Akureyri. TASR o tom informoval Miroslav Hamar z úseku primátora mesta Martin.

Doplnil, že dohoda poskytuje príležitosť prehĺbiť vzájomné väzby a spolupracovať na projektoch, ktoré prinesú osoh obyvateľom oboch miest. "Ide predovšetkým o spoznávanie štátov, ich kultúry a histórie, prírodného a hospodárskeho prostredia, vzdelávania, športu a rozvoj podnikateľských aktivít. Veríme, že nová fáza nášho partnerstva bude plná inovácií, kultúrnej výmeny a vzájomného rastu," uviedol primátor Martina Ján Danko.

Spoluprácu s Islandom začala podľa Hamara Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine už v roku 2012, keď sa prví ôsmi študenti zapísali na študijný program všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku. "Postupne ich počet narástol až na viac ako 180 študentov. Ministerstvo zahraničných vecí Islandu rozhodlo o zriadení Honorárneho konzulátu Islandskej republiky v SR so sídlom v Martine, ktorý oficiálne otvorili 1. mája 2019," dodal.