Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Mesto Žilina vysťahovalo rodiny z bytov na Bratislavskej ulici

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rodiny sa odmietali prispôsobiť aj kultúrnemu spôsobu života bežného človeka.

Žilina 1. apríla (TASR) – Mesto Žilina dnes deložovalo zo štyroch bytov na Bratislavskej ulici rodiny, ktoré už dlhší čas odmietali platiť nájomné za pridelené mestské byty. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že rodiny sa odmietali prispôsobiť aj kultúrnemu spôsobu života bežného človeka. "Dôkazom asociálneho správania je zdevastovaný bytový dom číslo 52 na Bratislavskej ulici, ako aj veľké znečistenie tejto lokality," podotkol hovorca mesta Žilina.

"Nie je možné tolerovať asociálne správanie niektorých obyvateľov, ktorí negatívne vplývajú na naše mesto. Ak niekto odmieta platiť nájomné za mestský byt, devastuje nielen miestnosti, kde býva, ale celú bytovku až do takej miery, že je ohrozená statika stavby, nemôže byť v postavení toho, kto si riadne plní svoje povinnosti a slušne žije ako desaťtisíce iných Žilinčanov. Preto mesto nemalo inú možnosť ako deložovať takýchto obyvateľov," zdôraznil primátor Žiliny Igor Choma.

Podľa hovorcu mesta obyvatelia deložovaných bytov nelegálne ubytovávali v mestských nájomných bytoch ďalšie osoby, pričom v jednoizbovom byte tak žilo viac ako osem osôb, čo je neprijateľné aj z hľadiska hygieny. "Ak sa niekto otvorene odmieta prispôsobovať normálnemu spôsobu života, je absurdné, aby mu z daní riadne žijúcich ľudí neustále rekultivovali byt, ktorý do roka zničí. Voči takýmto osobám budeme nekompromisne a rázne postupovať," dodal pri deložovaní zástupca primátora Patrik Groma.

"Odchádza päť rodín. Z toho jedna rodina, bohužiaľ tá, ktorá má najväčší dlh, dostala súdom priznanú náhradu. Takže tej poskytneme byt v tejto lokalite. Ostatné rodiny sa musia zabezpečiť podľa svojich potrieb. Nemáme ešte vysúťažené búranie tohto objektu, preto sa dnes byty zamurujú, aby ich znova neobsadili nelegálni nájomníci. Výberové konanie je už ukončené, súťaž sa vyhodnocuje a dúfame, že do dvoch - troch týždňov bude búranie bytovky. V tomto roku plánujeme zbúrať minimálne šesť ďalších objektov, ktoré obývajú neprispôsobiví občania," uzatvoril zástupca primátora Žiliny.