Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Mestské divadlo Žilina uvedie premiéru hry Lilith v réžii E. Kudláča

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Žilina 26. novembra (TASR) - Mestské divadlo (MD) Žilina uvedie vo štvrtok (30. 11.) premiéru inscenácie hry Miklósa Forgácsa Lilith v réžii Eduarda Kudláča. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Zuzana Palenčíková.

Rozporuplná ženská postava Lilith podľa nej ožíva v projekte režiséra Kudláča, ktorý spolu s Forgácsom pokračuje v snahe zmapovať archetypálne príbehy silných žien s presahom do súčasnosti. "Lilith bola údajne prvou ženou Adama, ktorá sa odmietla podriadiť, opustila Raj a dodnes je kontroverznou postavou. Spolu s Adamom boli stvorení z tej istej hliny, a preto bola presvedčená, že si musia byť rovní. Nemožnosť dohodnúť sa s ním rozpútala jej hnev a vzbúrila sa," uviedla.

"Feministky tvrdia, že Lilith bola prvá emancipovaná žena, prvá žena - vôbec. A ako prvá žena sa považovala za rovnocennú partnerku Adamovi. Oproti Eve, ktorá mala odlišný kód. Zaujíma ma, čo je to ten 'lilithovský' stav. A chcel som nájsť situácie, v ktorých sa dnes bežná žena stane Lilith," podotkol Forgács.

V texte pracuje autor s tromi podobami Lilith. "Mýtická, pravá Lilith, vnútorný hlas dnešnej Lilith a dnešná Lilith. Postava - herečka - režisérka. Forgácsova Lilith sa narodí v divadle. Ale nenarodí sa na javisku. Putuje rôznymi priestormi divadla a diváci budú môcť sledovať jej niekoľko podôb," priblížila Palenčíková.

Lilith podľa nej ponúka divákom rôzne možnosti divadelného zážitku - od vnímania zvukovej prezentácie cez video až po živé divadlo kombinované s videografiou.

Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.