Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Mestské výsady pre Žilinu pripomenie odborná historická konferencia

Mesto Žilina, foto z archívu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podujatie organizuje mesto v spolupráci s Považským múzeom v Žiline a Katedrou histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Žilina 13. júna (TASR) – Jubilejné 700. výročie udelenia mestských výsad pre Žilinu pripomenie odborná historická konferencia. Uskutoční sa 17. a 18. júna v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Podujatie organizuje mesto v spolupráci s Považským múzeom v Žiline a Katedrou histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Cieľom konferencie je rozvíjať cielenú prácu pri výskume dejín mesta a prezentovať výsledky v kontexte najnovšieho bádania, aby mohla vzniknúť nová moderná monografia o Žiline. Program je rozdelený do viacerých tematických celkov zameraných na významné architektonické pamiatky, udalosti, umenie či osobnosti v kontexte histórie mesta. "Veľmi ma teší, že si aj takouto formou pripomíname významné udalosti z dejín, ktoré posilnili štatút mesta a pre vtedajšiu spoločnosť znamenali veľký prínos vo viacerých oblastiach, či už išlo o obchodovanie, chod a správu mesta alebo postavenie Žilinčanov voči ostatným národnostiam žijúcim v meste," uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Verejnosť sa môže na konferenciu prihlásiť prostredníctvom e-mailu bernatova@pmza.sk alebo telefonicky na telefónnom čísle +421 908 162 737 počas pracovných dní v čase od 10.00 do 14.00 h. Účastníci sú povinní dodržiavať platné epidemiologické opatrenia v zmysle semafora pre kultúrne podujatia.

Mesto Žilina pri príležitosti osláv 700. výročia udelenia prvých (v súčasnosti známych) mestských výsad Žiline v roku 1321 kráľom Karolom I. Róbertom z Anjou a 640. výročia Privilégia pre žilinských Slovákov pripravilo viacero aktivít. Jednou z nich bola verejná anonymná výtvarno-architektonická súťaž zameraná na návrh výtvarného diela, ktoré bude pripomínať obe výročia v priestore Mariánskeho námestia pred radnicou. Ako dodal hovorca, samospráva pripravuje i ďalšie sprievodné podujatia a aktivity zamerané na tieto významné míľniky zo žilinskej histórie.