Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Škôlka v Mútnom funguje vďaka výnimke od zdravotníckeho úradu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Materskú školu v Mútnom v súčasnosti navštevuje 104 detí, jej kapacita je len 88 miest.

Mútne 7. marca (TASR) - Samospráva rázovitej hornooravskej obce Mútne v okrese Námestovo sa všemožne snaží vyriešiť problém s nedostatočnou kapacitou v tamojšej materskej škole. V súčasnosti ju navštevuje 104 detí, jej kapacita je však len 88 miest.

"Momentálne je kapacitný stav v našej škôlke prekročený. Triedy slúžia ako herňa a zároveň aj spálňa. Sme nútení žiadať o výnimku z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), aby sme mohli materskú školu prevádzkovať aj so zvýšeným počtom detí. Od budúceho školského roka však nebudeme môcť zvyšovať počty detí a zriadiť ďalšiu triedu, nakoľko pridelená výnimka nám končí a nebude ju možné donekonečna využívať," uviedol pre TASR starosta Marián Murín s tým, že aj keď má obec udelenú výnimku, deti nemôžu byť v materskej škole počas celého dňa, pretože trieda je RÚVZ schválená len s poldennou prevádzkou.

Ročne sa v Mútnom narodí v priemere 50 až 60 detí, z čoho podľa starostu vyplýva, že keby ich chcela obec všetky v troch ročníkoch umiestniť do materskej školy, potrebuje mať kapacitu minimálne na 180 detí. "Obec sa rozrastá a záujem o škôlku stále stúpa. Uvedená situácia nás teší, avšak máme obavy z toho, že nebudeme môcť splniť požiadavky rodičov v plnej miere a ani zabezpečiť deťom ich právo byť v kolektíve so svojimi rovesníkmi," doplnil. Takáto situácia podľa jeho slov nevyhovuje ani matkám, ktoré sa chcú vrátiť na pracovný trh. Často hľadajú miesto v škôlke, kde im dajú pre dieťa celodenný pobyt, mimo obce.

Riešením by podľa Murína mohol byť nenávratný finančný príspevok z eurofondov prostredníctvom výzvy z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na rozšírenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Na ten však nemá nárok. "Jedným z hodnotiacich kritérií aktuálnej výzvy je počet nevyhovených žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej škôlky. Naša obec sa však snaží rodičom vyjsť čo najviac v ústrety, preto siahame po núdzových riešeniach, aby sme mohli prijať všetky deti. Tým pádom neevidujeme žiadne nevybavené žiadosti," ozrejmil.

Už v minulosti sa obec uchádzala o príspevok na rozšírenie kapacít z ministerstva školstva, avšak neúspešne, nakoľko jedným z kritérií bolo práve predloženie nevybavených žiadostí. "V súčasnosti máme možnosť požiadať ministerstvo pôdohospodárstva o dotáciu z európskych fondov. Máme obavu, že z rovnakého dôvodu neuspejeme ani teraz," dodal starosta. Myslí si, že stanovené hodnotiace kritérium nezohľadňuje reálnu potrebu obcí.