< sekcia Žilinský kraj

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude patriť dobovej kuchyni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pobyt na podujatí si môžu návštevníci spestriť i jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici.

Vychylovka 2. augusta (TASR) - Kapustniaky, halušky, ale i zemiakové placky budú môcť v nedeľu ochutnať návštevníci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Tradičné kysucké jedlá tam navaria v rámci podujatia Kuchyňa starých materí, informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Alexandra Janigová.

"Tradičné kysucké dobroty budú môcť návštevníci nielen ochutnať, ale aj zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Rozkúria sa funkčné dobové pece a jedlá spojené s naším regiónom pripravíme tradičným spôsobom," načrtla Janigová. Kysuce podľa nej nepatrili k bohatým krajom, to však nebránilo šikovným gazdinkám vyčarovať chutné a sýte pokrmy z múky, kapusty, zemiakov, cibuľky či slaniny.

Pobyt na podujatí si môžu návštevníci spestriť i jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici. V stanici Skanzen múzeum zase ponúka výstavu zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci pod názvom Drotári a drotárstvo a v Raganovom mlyne banerovú výstavu Vlaky s vôňou dreva a makety vláčikov Miroslava Poláka.