Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na akadémii ozbrojených síl začalo štúdium 152 nových kadetov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akadémia ozbrojených síl predstavuje podľa Majera pre rezort dôležitú vzdelávaciu inštitúciu a záruku kvality budúceho vojenského personálu pre ozbrojené sily.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši začalo študovať 152 nových kadetov. V piatok zložili imatrikulačný sľub. Povzbudiť ich prišiel štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Marian Majer. Rektorovi akadémie Jozefovi Putterovi a bývalému prorektorovi pre vedu Marcelovi Harakaľovi zároveň Majer odovzdal pamätné medaily ministra obrany SR za mimoriadny prínos k rozvoju vojenského školstva a vojenskej vedy. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Pre nových kadetov je dnešok začiatkom nepochybne náročnej, no veľmi dôležitej prípravy na budúcnosť. Želám im mnoho študijných úspechov a motiváciu pracovať na sebe aj nad rámec povinností tak, aby v budúcnosti prispeli k bezpečnosti a obrane Slovenskej republiky a jej občanov. Akadémia, ako aj jej študenti môžu počítať s plnou podporou rezortu obrany,“ povedal štátny tajomník.

Akadémia ozbrojených síl predstavuje podľa Majera pre rezort dôležitú vzdelávaciu inštitúciu a záruku kvality budúceho vojenského personálu pre ozbrojené sily.

Zo študentov sa po nástupe na akadémiu ozbrojených síl stávajú profesionálni vojaci v prípravnej štátnej službe, ktorým patrí služobný plat a zároveň sa na nich vzťahuje zákon o sociálnom zabezpečení vojakov a výhody, ktoré z neho vyplývajú. Noví kadeti v akademickom roku 2021/2022 boli prijatí na štúdium v akreditovaných študijných programoch Bezpečnosť a obrana štátu, Elektronické zbraňové systémy, Vojenské spojovacie a informačné systémy a Zbraňové systémy, zbrane a ich časti.

Spoločne s imatrikuláciou sa v piatok uskutočnilo slávnostné otvorenie nového akademického roka pre celkovo 340 študentov prvého stupňa a 130 študentov druhého stupňa vysokoškolského štúdia.