Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Na lanovke Funitel v Jasnej skracujú dopravné lano

Na archívnej snímke lanovka Funitel Foto: TASR - Andrej Galica

Dopravné lano je vyrobené z kvalitnej a pevnej ocele, váži 105 ton a je dlhé takmer 8,5 kilometra.

Demänovská Dolina 9. júna (TASR) – Na lanovke Funitel v Jasnej technici v týchto dňoch skracujú dopravné lano počas pravidelnej jarnej údržby. Podľa komunikačného manažéra Tatry mountain resorts (TMR) Mariána Galajdu je Funitel jediná osobná lanovka svojho druhu na Slovensku.

Doplnil, že z Priehyby vyváža turistov na Chopok v 24-miestnych kabínach, zavesených na dvoch lanách, čo zvyšuje odolnosť lanovky voči silnejšiemu vetru. "Lano sa počas prevádzky naťahuje, preto ho teraz skracujeme o 12 metrov. Certifikovaný odborník zo Švajčiarska s pomocou našich chlapov si postupne z lana vytiahne pramene, skráti ich a následne naspäť zapletie. Je to precízna technická operácia," informoval vedúci lanovej dráhy v Jasnej Braňo Uličný.

Dopravné lano je vyrobené z kvalitnej a pevnej ocele, váži 105 ton a je dlhé takmer 8,5 kilometra. "Skracovanie lana pomáha udržať ho naďalej bezpečne napnuté. Je to technická operácia, ktorá trvá niekoľko dní. V prvý deň musia montéri lano povoliť a dať ho dole z kladiek dvoch stĺpov, na druhý deň sa lano rozpletá a skracuje. Na tretí deň sa skrátené lano opäť zapletie a na štvrtý deň opäť nasadí na stĺpy a do kladiek. Je to jeden z celej série úkonov, ktoré sú súčasťou prevádzkových manuálov lanovky," priblížil Galajda.

Servisné úkony sa vykonávajú pravidelne v čase jarnej, respektíve jesennej údržby lanoviek, aby boli pripravené na bezpečnú prevádzku v letnej a zimnej sezóne. Aktuálne sú lanovky na Chopok z juhu aj zo severu v prevádzke len počas víkendov. Do dennej prevádzky sa vrátia od 17. júna, dodal Galajda.