Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Národná prehliadka hudobného folklóru dospelých vyvrcholí v Habovke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom celoštátneho kola súťaže a prehliadky hudobného folklóru dospelých je Národné osvetové centrum.

Habovka 17. novembra (TASR) - Dom kultúry v obci Habovka v okrese Tvrdošín bude od piatka do nedele (19. 11.) patriť folklóru. Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne tam usporiada celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku hudobného folklóru dospelých - Vidiečanova Habovka. Informoval o tom hovorca Národného osvetového centra Ľudovít Andrejo.

"V rámci prvého súťažného bloku sa v piatok od 16.00 h predstavia spevácke skupiny, spevácke duá, sólisti speváci a sólistky speváčky. Od 19.30 h sa začne program venovaný dejinám súťaže a muzikantovi Jozefovi Vidiečanovi s názvom Prečo Habovka, prečo Vidiečan?," uviedol hovorca.

Druhý súťažný blok odštartuje v sobotu (18. 11.) o 12.00 h. Vystúpia v ňom ľudové hudby, sólisti inštrumentalisti a sólistky inštrumentalistky. Slávnostný galaprogram podujatia spojený s vyhlásením výsledkov celoštátnej súťaže a prehliadky hudobného folklóru sa začne o 19.00 h.

"V galaprograme sa predstavia najlepší súťažiaci tohto ročníka, chýbať nebude koncert Obrázky zo Slovenska v podaní zoskupenia Spectrum Quartett, Nogaband a Ulijanky. Večer zakončíme spoločnou hudobno-tanečnou zábavou s ľudovou hudbou Pasyja," doplnil Andrejo s tým, že súčasťou nedeľného programu bude tradične rozborový seminár s odbornou porotou.

Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom celoštátneho kola súťaže a prehliadky hudobného folklóru dospelých je Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom je Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.