Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Národný výstup na Kriváň 2015 má naplnenú účastnícku kapacitu

Ilustračné foto, vpravo Kriváň Foto: TASR/Adriána Antošková

Ján Kamien všetkých účastníkov upozornil, aby nepodcenili výbavu do každého počasia.

Liptovský Mikuláš 14. augusta (TASR) – Tradične maximálne naplnená kapacita piatich stoviek účastníkov jednodenného Národného výstupu na Kriváň 2015 si v sobotu 15. augusta pripomenie 60. výročie obnovenia organizovaného výstupu na majestátny prírodný symbol Slovenska.

„Iniciatívu predstaviteľov mesta Vysoké Tatry z roku 1955 považujeme za novodobé obnovenie národných výstupov na Kriváň v duchu štúrovských tradícií siahajúcich do roku 1841. Odvtedy sa uskutočňujú bez prerušenia každý rok,“ uviedol dnes pre TASR Ján Kamien, predseda spoluorganizátorského Klubu slovenských turistov Liptova.

Všetkých účastníkov upozornil, aby nepodcenili výbavu do každého počasia. „Aj na tatranské chodníky žiaria v týchto dňoch neúprosné slnečné lúče. Dobre si spomínam, že približne pred 15 rokmi bolo podobne. Vtedy sme ešte organizovali až trojdňový výstup a šiesti účastníci schytali poriadny úpal,“ zdôraznil.

„Nevyhnutne treba mať so sebou vzdušnú pokrývku hlavy a dostatočné zásoby pitnej vody. Na druhej strane treba mať na pamäti, že na horách sa počasie zmení za krátku chvíľu a z doslova čistej oblohy môže prísť búrka. V ruksaku preto nesmie chýbať ani pršiplášť a teplejší vrchný odev,“ prízvukoval Kamien.