Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Návštevnosť strediska Gavurky v Terchovej ovplyvnilo počasie

Gavurky, archívne foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre TASR to povedal majiteľ lyžiarskeho strediska a podnikateľ v cestovnom ruchu Jozef Mičo.

Terchová 15. marca (TASR) – Návštevnosť lyžiarskeho strediska Gavurky v Terchovej ovplyvnilo počas jarných prázdnin vo veľkej miere počasie, pričom "zlatým týždňom" boli prázdniny stredného Slovenska. Pre TASR to povedal majiteľ lyžiarskeho strediska a podnikateľ v cestovnom ruchu Jozef Mičo.

"Počasie počas prázdnin východného a západného Slovenska nebolo najideálnejšie a aj to určite zapríčinilo mierny pokles. Ale snehové podmienky boli výborné v našom stredisku aj na svahoch vo Vrátnej. Čiže tí, ktorí prišli a chceli si polyžovať, určite našli dosť možností. V našom stredisku máme dva lyžiarske vleky dlhé 350 metrov. Je to vyslovene rodinný svah, kde sa ľudia začínajú učiť. Respektíve, keď v pokročilom veku urobia na takomto svahu desať jázd, úplne im to stačí," povedal Mičo.

Spokojnosť s návštevnosťou lyžiarskeho strediska podľa neho nie je taká, ako pred zavedením eura. "Vtedy boli hlavnou klientelou na našich vlekoch Poliaci. Vtedy bolo radosť žiť. Tento rok sa tešíme z toho, že sme neprerobili a sme mierne nad nulou. Čo sa týka ubytovacích kapacít, disponujeme zhruba 70 lôžkami v hoteli a chatách. Boli naplnené na 50 – 60 % a obdobné to bolo aj u kolegov, s ktorými som sa rozprával," skonštatoval terchovský podnikateľ.

Za prínos zimnej sezóny označil rastúcu popularitu bežeckého lyžovania a vybudovanie bežeckých tratí. "Bežky majú obrovskú výhodu, že výstroj je relatívne lacný a všetko ostatné je zadarmo. Myslím, že toto je jeden z hlavných dôvodov. Druhý dôvod je ten, že za relatívne krátku dobu je úplne celé telo zničené až-až. Vytvorili sme zhruba 18 kilometrov bežkárskych tratí z Oravcového v Terchovej až do Belej. Je to plynulé, trošku do kopčeka, aj trošku z kopčeka. Čiže, pestré a panorámy, ktoré človek vidí, sú nádherné," dodal Mičo.