Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Nemocnice Žilinského kraja zvyšujú počty operačných výkonov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Predoperačné vyšetrenia má zabezpečovať všeobecný lekár. Zrýchlia sa tak procesy pred nástupom na operáciu.

Žilina 21. mája (TASR) – Nemocnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) začali v plnom rozsahu objednávať pacientov na plánované operačné výkony a iné zákroky. Súvisí to s postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení v krajine. V bežnom režime ordinačných hodín majú fungovať aj všetky ambulancie a mobilné odberové miesta. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"So zlepšovaním situácie sa začali nemocnice postupne pripravovať na návrat. V tejto chvíli spúšťajú kompletnú operatívu, obnovujú plánované výkony. Postupne budú nemocnice zvyšovať operačné výkony podľa obsadenosti lôžkových oddelení. V zálohe budú naďalej držať lôžka pre prípadných COVID-19 pacientov," uviedla Remencová.

Predoperačné vyšetrenia má zabezpečovať všeobecný lekár. Zrýchlia sa tak procesy pred nástupom na operáciu. Naďalej platia všetky hygienicko-epidemiologické opatrenia vrátane vstupných filtrov pred nemocnicami. Podľa Remencovej stále fungujú aj mobilné odberové miesta, ktoré má vytvorené každé ústavné zdravotnícke zariadenie.

Otvorené sú všetky ambulancie v zdravotníckych zariadeniach ŽSK. "Všetky ambulancie majú pracovať v normálnom režime a dodržiavať zvýšený hygienicko-epidemiologický štandard. V tomto by sme chceli apelovať aj na pacientov. V prípade, ak sa im nedostane potrebná zdravotná starostlivosť, aby sa obrátili na náš odbor. Overíme skutkový stav," doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.