Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Noc literatúry sprístupní niektoré zo žilinských hotelov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čitateľmi budú rôzne osobnosti zo Žiliny alebo slovenskej kultúrnej scény.

Žilina 8. mája (TASR) – Siedmy ročník Noci literatúry v Žiline sprístupní v stredu 10. mája verejnosti na jeden večer miestne hotely.

"Teší nás, že sa do projektu zapojili niektoré zo žilinských hotelov. Pre cudzincov sú bránou do mesta, pre lokálnych však často nikdy nenavštívenými miestami. Priestory pre verejnosť otvoria súčasné hotely, ale aj hotel z minulosti či miesto, o ktorom možno mnohí ani nevedia, že sú v ňom ubytovacie priestory - mestská radnica," uviedla organizátorka podujatia Barbora Uríková.

Noc literatúry iniciujú České centrá v desiatkach miest po celej Európe. "Jej cieľom je zoznámiť čitateľov s dielami svetových autorov na netradičných, s literatúrou bežne nespájaných miestach. Čítanie sa začne o 18. hodine na ôsmich miestach naraz. Pätnásť minút budú návštevníci počúvať úryvok z knihy a ďalších 15 minút majú na presun na ďalšie miesto. Záleží len na nich, v akom poradí miesta navštívia," doplnila Uríková.

Čitateľmi budú rôzne osobnosti zo Žiliny alebo slovenskej kultúrnej scény. Herečka Juliána Oľhová, punkový spevák a hudobník Dáša Fon Fľaša, zakladateľ Artfora Vladimír Michal, prekladateľka a knižná redaktorka Marta Blašková Maňáková, pracovník Regionálneho centra autistov v Žiline-Bánovej Braňo Šindel, kníhkupec Pavel Stiller, študent umeleckej školy Alex Arce a zástupkyňa hotelového marketingu Natália Valiašková.

Návštevníci môžu počas podujatia zbierať pečiatky z každého miesta, ktoré navštívili. „Ak stihnú obísť všetky, na poslednej zastávke odovzdajú kupón dobrovoľníkovi. Budú tak zaradení do žrebovania o rôzne knižné tituly, z ktorých sa budú počas Noci literatúry čítať verejnosti. Záverečné 'literárne ponocovanie' a žrebovanie súťaže sa uskutoční v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí. Vstup na podujatie je bezplatný,“ dodala Uríková.