Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Nové objavy predstavuje počas Noci výskumníkov v Žiline 26 stánkov

Celodennú prehliadku najnovších výsledkov slovenskej vedy a výskumu dopĺňa sprievodný program so zábavnými vedeckými kvízmi a súťažami.

Žilina 26. septembra (TASR) - Najnovšie objavy vo výskume nanotechnológií, využitie laserov, prevádzku železníc, simulácie dopravných sietí či elektrinu a obnoviteľné zdroje dnes na Festivale vedy – Európskej noci výskumníkov v Žiline predstavuje 26 stánkov.

Festival sa podľa hovorkyne Žilinskej univerzity (ŽU) Kataríny Géčovej tento rok nesie v duchu motta Veda je dobrodružstvo. „Návštevníci odhaľujú tajomstvá prvej pomoci, dozvedajú sa, aké vedomosti musí mať profesionálny záchranár. Testujú si zručnosť v poskytovaní prvej pomoci a ako reagovať v situáciách, kedy je potrebné zachrániť život. Učia sa aj zaujímavé fakty o alergiách v detskom veku, ich význame a vplyve na neskorší rozvoj astmy. Pripravená je cesta s elektromobilmi do minulosti, súčasnosti a budúcnosti, kde sa zoznamujú so slovenskými elektromobilmi, ich vynálezcami a prototypom elektrickej motokáry,“ informovala Géčová.

Zároveň prenikajú do výskumu mikrosveta, technológií, priemyselnej robotiky a zisťujú, ako môže robot pomôcť pri učení v školách. „Letecký simulátor odhaľuje riešenie kritických situácií počas letu a na vlastnej koži si skúšajú rolu moderátora v Live televíznom štúdiu. Pomocou digitálnej technológie zachytávajú svoj virtuálny svet a dozvedajú sa, že veľký brat vidí každého z nás a rozpozná nás podľa biometrických znakov medzi miliardami ľudí na svete,“ doplnila hovorkyňa ŽU.

Celodennú prehliadku najnovších výsledkov slovenskej vedy a výskumu dopĺňa sprievodný program so zábavnými vedeckými kvízmi a súťažami. „Súčasťou programu, ktorý trvá do 21. hodiny, sú Live prenosy z hlavného podujatia v Bratislave a vedecké prednášky priamo na pódiu. Návštevníci môžu povzbudiť tiež školské tímy, ktoré si zmerajú sily pri konštruovaní objektov zo stavebnice Merkur,“ uzatvorila Géčová.