Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Nocľaháreň pre ľudí bez prístrešia v L. Mikuláši funguje celý deň

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Andrej Galica

Nocľaháreň je bezdomovcom k dispozícii za zvýšených dezinfekčných opatrení. Pri nocľahárni je aj stredisko osobnej hygieny, kde majú možnosť oprať si denne svoje oblečenie.

Liptovský Mikuláš 6. apríla (TASR) - Nocľaháreň pri komunitnom centre v liptovskomikulášskej časti Hlboké, ktorá je určená pre ľudí bez prístrešia, po novom funguje v celodennej prevádzke. Opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

"Ľuďom bez strechy nad hlavou poskytujeme celodennú stravu, ktorú zabezpečuje naše mesto v spolupráci so Slovenským Červeným krížom – Územným spolkom Liptov. Raňajky a večere majú formou suchej stravy. Na obed dostávajú husté polievky. Podmienky v nocľahárni im umožňujú aj prípravu teplého jedla, takže si tu môžu navariť aj sami," priblížil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Nocľaháreň je bezdomovcom k dispozícii za zvýšených dezinfekčných opatrení. Pri nocľahárni je aj stredisko osobnej hygieny, kde majú možnosť oprať si denne svoje oblečenie. Aktuálne ju využíva deväť ľudí bez domova. Na ulici tak radnica eviduje ešte päť bezdomovcov, ktorí nemajú záujem využiť služby mesta ani Slovenského Červeného kríža. "Všetci boli poučení o vážnosti aktuálnej situácie, v ktorej sa nachádzame, aj o rizikách, ktoré sú spojené s pandémiou. Sociálne pracovníčky s nimi každý deň pracujú, aby sa nám netúlali po meste a nezvyšovali tým možnosť nakaziť sa či šíriť prípadnú nákazu, snažíme sa ich udržať v priestoroch nocľahárne rôznymi aktivitami. V kuchyni, ktorá slúži aj ako spoločenská miestnosť, majú televízor, môžu si sami variť, sami si upratujú aj priestory, v ktorých trávia čas. Poskytujeme im aj dennú tlač," povedal primátor.

Nocľaháreň bola pred vznikom mimoriadnej situácie v prevádzke len v nočných hodinách od 18.00 h do 8.00 h. Poskytuje kapacitu 12 lôžok, z toho osem je mužských a štyri ženské. Ďalšie lôžka poskytuje Slovenský Červený kríž - Územný spolok Liptov.