Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

FS Dolinka predviedla v Múzeu kysuckej dediny zvyky pri kosení

Na snímke členovia Folklórnej skupiny Dolinka počas ukážok kosenia na podujatí pod názvom Na kysuckých lúkach v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke 28. júna 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Srp, kosák a kosy sú stáročia známe typy poľnohospodárskeho náradia, spojeného so žatím obilia i trávy.

Nová Bystrica 28. júna (TASR) – Ľudové tradície a zvyky našich predkov pri práci na poliach predstavili v nedeľu členovia Folklórnej skupiny (FS) Dolinka počas podujatia Na kysuckých lúkach v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke.



"Návštevníkom predviedli práce na poli, kosenie kosou či kosákom. Nechýbali ani ukážky kutia kosy a ostrenia kosákov. Súčasťou podujatia boli aj prednášky o poľnohospodárskych nástrojoch z konca 19. a začiatku 20. storočia. Išlo najmä o menšie poľnohospodárske náradie zo zbierok Kysuckého múzea," uviedla hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Alexandra Janigová.

Srp, kosák a kosy sú stáročia známe typy poľnohospodárskeho náradia, spojeného so žatím obilia i trávy. "Od nich závisel nielen zber úrody, ale aj obživa rodiny a hospodárstva počas najbližšej zimy, až do novej úrody. Prešli svojim vývojom, no napriek tomu ich spája spoločná funkcia i minulosť. Obilie i trávu bolo treba kosiť. Zber úrody i žatie trávy prinášalo prospech pre ľudí i hospodárske zvieratá. Hlavne v čase vegetačného pokoja bolo potrebné mať pripravené dostatočné zásoby na prežitie," vysvetlil etnológ Kysuckého múzea Pavol Markech.