Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

O vyššej dani za schátrané stavby v Ružomberku zatiaľ nerokovali

Na archívnej snímke Mestský úrad v Ružomberku. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Naše konanie prispôsobíme v medziach zákona tak, aby sme negatívny trend nezodpovedného nakladania s budovami eliminovali do čo najväčšej miery, uviedol hovorca mesta.

Ružomberok 13. mája (TASR) - O možnosti zvýšenia poplatkov za zanedbané stavby zatiaľ v Ružomberku nerokovali. Hovorca mesta Viktor Mydlo avizuje, že sa tak stane počas niektorého z najbližších rokovaní mestského zastupiteľstva.

"Schátrané stavby sú problémom každej samosprávy, vrátane Ružomberka. Preto naše konanie prispôsobíme v medziach zákona tak, aby sme negatívny trend nezodpovedného nakladania s budovami eliminovali do čo najväčšej miery. Naše kroky avšak budú realizované po vzájomnej dohode," uviedol pre TASR Mydlo.

V Liptovskom Mikuláši chystajú v súvislosti s možnosťou vyrubenia vyššej dane novelu Všeobecne záväzného nariadenia, ktorú predložia na schválenie mestskému zastupiteľstvu. „Samotnú novelu vnímame ako podporný proces smerom k stavebnému úradu, ktorý vydáva rozhodnutia k náprave stavu,“ uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Počíta s tým novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorú 5. mája tohto roka schválili poslanci Národnej rady SR. Účinnosť je stanovená na 15. júna.