Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Obec Dlhá nad Oravou pripravuje výstavbu rodinných domov a bytovky

Obec Dolná nad Oravou Foto: TASR/Oliver Ondráš

Starosta obce chce podnietiť nárast jej obyvateľov, pripravuje výstavbu rodinných domov, obyvatelia túžobne očakávajú aj výstavbu cestného obchvatu.

Dlhá nad Oravou 18. októbra (TASR) – Samospráva obce Dlhá nad Oravou, okres Dolný Kubín, s aktuálne 1378 obyvateľmi, doťahuje v tomto kalendárnom roku prípravu nevyhnutných formálnych podmienok na výstavbu rodinných domov vo vybranej lokalite a bytového domu s bytmi do osobného vlastníctva.

"Počet našich obyvateľov je už dlhšie stabilizovaný, chceme podnietiť jeho nárast. Impulzom na vytvorenie možností na bytovú výstavbu bol značný záujem tunajších ľudí i z okolitých dedín," uviedol pre TASR starosta Ján Kamas, ktorý bude jediným kandidátom na starostovskú funkciu v blížiacich sa komunálnych voľbách.

Začiatkom tohto roka vytypovali vhodnú lokalitu, ktorá je v platnom územnom pláne schválená na výstavbu, kde by mohli stáť až štyri desiatky rodinných domov. "Obec pomôže vybudovať prístupovú cestu a inžinierske siete, aby záujemcovia, ktorí sa dohodnú s terajšími majiteľmi pozemkov, mohli stavať," vysvetlil.

"Anketovým spôsobom sme zisťovali, či je záujem o výstavbu bytovky s bytmi do osobného vlastníctva. Piati záujemcovia prejavili vzápätí ochotu zainvestovať do vlastného bytu. Na základe konkrétnych individuálnych požiadaviek chceme už v budúcom roku spraviť koncept bytového domu s ôsmimi bytovými jednotkami," dodal starosta Dlhej nad Oravou.

Obyvatelia túžobne očakávajú výstavbu cestného obchvatu

Obyvateľov obce Dlhá nad Oravou trápi dennodenne nadmerná intenzita tranzitnej dopravy, najmä ťažkých nákladných vozidiel prúdiacich z a do Poľska. Jediné možné riešenie vidia v čo najskoršom vybudovaní obchvatu, dávnejšie naplánovanej súčasti rýchlostnej cesty R3.

"Bohužiaľ, už dlhšie sa nehýbe jej dostavba. Nádej celého okolitého regiónu oživilo júnové pracovné stretnutie všetkých zainteresovaných samospráv a kompetentných inštitúcií, ktoré práve u nás zorganizovalo vedenie Žilinského samosprávneho kraja," skonštatoval pre TASR starosta Ján Kamas.



Zároveň zdôraznil, že ak sa má dodržať termín začatia výstavby v júli 2017, treba neodkladne začať s prípravami. "Už je najvyšší čas, lebo nevyhnutný proces od majetkovoprávneho usporiadania cez projektovú dokumentáciu až po vydanie stavebného povolenia zaberie určite takmer tri roky," prízvukoval.

"V tejto súvislosti sme iniciovali rozhovory aj s našimi partnerskými obcami na poľskej strane hraníc, lebo jedným z hlavných protiargumentov je, že táto životne dôležitá oravská cestná tepna nemá adekvátne pokračovanie v Poľsku," vysvetlil starosta Dlhej nad Oravou.

Na nevyhnutnosti výstavby obchvatu sa zhodli všetci oslovení obyvatelia. "Situácia na hlavnej ceste je strašná. Neustále sa tadiaľto preháňajú neprimeranou rýchlosťou celé kolóny kamiónov. Veľakrát sa nedá prejsť na druhú stranu ulice. Zamrazí ma zakaždým, keď na vozovku vstupujú malí školáci," dodal starší muž.



Zreštaurovaná socha Jána Nepomuckého stojí na svojom mieste

Upravené centrum obce Dlhá nad Oravou, v ktorej sa nachádza veľké množstvo vzácnych sakrálnych pamiatok, zdobí opäť po komplexnom zreštaurovaní za takmer 9000 eur barokový prícestný pieskovcový stĺp so sochou mučeníka sv. Jána Nepomuckého.

„Pri rekonštrukcii kostola sv. Ladislava sme sa predvlani rozhodli opraviť aj osvetlenie sochy, ktorá stála od nepamäti pred ním. Po náhodnom odstránení omietky sme z odkrytého letopočtu zistili, že pochádza z roku 1781. Ihneď sme požiadali o zápis do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok,“ vysvetlil pre TASR starosta Ján Kamas.

Ďalším zaujímavým zistením bola podľa neho skutočnosť, že podstavec bol približne do jednej tretiny výšky pod úrovňou terénu. „Stalo sa tak pravdepodobne začiatkom 19. storočia, keď sa našou obcou prehnala veľká povodeň. Usadená vrstva naplavenín prekryla aj značnú časť tohto vzácneho stĺpa,“ spresnil starosta.

„Paradoxne, vďaka laickému zakonzervovaniu omietkou sa zachoval a pretrval veky. Aj socha bola v minulosti nesprávne ošetrovaná, pod vrstvami farieb zvetrávala, no reštaurátori doplnili chýbajúce časti a tak tu už pár týždňov stojí opäť v plnej kráse,“ dodal s tým, že sumou 8000 eur prispelo Ministerstvo kultúry SR.

Správna kombinácia: veľmi dobré futbalové gény a vynovený športový areál

Futbalisti obce Dlhá nad Oravou, ktorí museli odohrať všetky tohtoročné domáce súťažné stretnutia na prenajatom ihrisku v susednej Krivej, sa už nevedia dočkať začiatku budúcoročnej jari, kedy plánujú vybehnúť na vypestovaný trávnik vo svojom vynovenom areáli.

"Všetci sme šťastní, že budeme môcť privítať našich súperov na takomto parádnom ihrisku s vynikajúcim trávnikom," povedal pre TASR hráč a tréner treťoligového tímu starších žiakov Ivan Jendrišek, najmladší z bratského futbalového trojlístka, z ktorého to najďalej až do reprezentácie dotiahol najstarší Erik.

Ivanovi pribudla aj starostlivosť o viac ako hektár trávnatej plochy, na ktorú sa zmestí i štandardné pomocné ihrisko. "Jedno kosenie mi trvá päť, šesť hodín. Počas zápasov nebudem po ňom behať po špičkách, no asi keď uvidím vykopnutý trs trávy, pri pomyslení, koľko námahy stojí jeho vypestovanie, rýchlo ho zasadím späť," pokračoval s úsmevom.



"Súčasťou nákladnej obecnej investície je aj zabudovanie plnoautomatického zavlažovania. Celý náš obecný športový areál sa za posledné roky zmenil na nepoznanie. Pribudlo multifunkčné ihrisko s umelou trávou, detské ihrisko, altánok, ktorý môže byť príležitostne aj javiskom prírodného amfiteátra, lavičky či vonkajší pevný stôl na stolný tenis a šach," priblížil.

Ambiciózny 24-ročný mládežnícky tréner sa nebojí o budúcnosť futbalu v Dlhej nad Oravou. "Nadväzujeme na dlhú tradíciu a máme tu asi veľmi dobré futbalové gény, veď odtiaľto vyšlo už veľa talentovaných hráčov a viacerí to dotiahli dosť ďaleko. Na nový trávnik treba ešte osadiť bariéry a nové bránky. Dúfame, že ich výrobca nastavil tak, aby do nich padali len naše góly," dodal Jendrišek.

Obecným dobrovoľným hasičom velí už sedem rokov žena

Na čele takmer 90-členného Dobrovoľného hasičského zboru obce Dlhá nad Oravu stojí už sedem rokov Helena Jendrišková. Do typických modrých hasičských uniforiem sa príležitostne rady obliekajú aj ďalšie dve desiatky tamojších žien.

"Všetci naši chlapci bez rozdielu veku ma rešpektujú bez akýchkoľvek problémov. V tejto partii som sa neocitla žiadnou náhodou, v našej rodine sme hasičmi takmer všetci. Pre mňa je to vítaný pravidelný relax a odreagovanie sa od bežných prác v domácnosti," uviedla zanietená hasičská veliteľka pre TASR.

Približne štyri roky je v prevádzke komplexne zrekonštruovaná hasičská stanica v centre obce. "Radi sme privítali túto možnosť. Pri tejto príležitosti nám rezortné ministerstvo vnútra zapožičalo na päť rokov nové hasičské auto. Dúfam, že nám zostane natrvalo," pokračovala Jendrišková.

"V rámci začlenenia do návrhu celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov hasičských jednotiek na území SR sme pomocou projektu s podporou eurofondov pripravili technické podmienky, aby u nás mohla fungovať spádová hasičská stanica na poloprofesionálnej báze. Teraz je na ťahu štát," spresnila.

Obecní hasiči z Dlhej nad Oravou popri pomoci profesionálom pri hasení požiarov či likvidovaní následkov živelných pohrôm plnia aj úplne inú funkciu. "Nepísanou tradíciou sa stala služba hasičov pri pohreboch. Užijeme si však aj veselšie udalosti, lebo pomáhame pri organizácii všetkých spoločenských podujatí," skonštatovala.

"Naše družstvá sa často zúčastňujú hasičských súťaží rôznych kategórií a dosahujú úspechy. Od roku 1962, kedy zhorela takmer celá dolná časť našej dediny, sme našťastie nemuseli hasiť žiadny mimoriadne veľký požiar. Nech nás živelné pohromy obchádzajú, oveľa radšej sa budeme cvičiť a súťažiť," dodala Jendrišková.