Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Obec Oravské Veselé si väčšinu investičných akcií robí svojpomocne

Obec Oravské Veselé. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Veľkou výhodou realizácie investičných akcií vlastnými silami podľa neho je, že si to vedia urobiť čo najlacnejšie a zároveň, pokiaľ možno, čo najkvalitnejšie.

Oravské Veselé 1. augusta (TASR) – Samospráva rozrastajúcej sa takmer už trojtisícovej goralskej obce Oravské Veselé v okrese Námestovo si drvivú väčšinu investičných akcií a nevyhnutných rekonštrukcií obecného majetku realizuje svojpomocne prostredníctvom obecnej prevádzky, ktorá dáva prácu nezamestnaným.

„Všetko, čo sa dá opraviť a vynoviť vo vlastnej réžii, sa snažíme urobiť práve takýmto spôsobom,“ zdôraznil pre TASR starosta Albín Maslaňák s tým, že takto už postavili malý amfiteáter, zrekonštruovali most, vynovujú dom smútku či interiér obecného úradu. „Pustili sme sa aj do postupnej opravy ciest,“ spresnil.

Veľkou výhodou realizácie investičných akcií vlastnými silami podľa neho je, že si to vedia urobiť čo najlacnejšie a zároveň, pokiaľ možno, čo najkvalitnejšie. „Samozrejme, na všetko si necháme urobiť rozpočet a riadnu projektovú dokumentáciu vrátane napríklad aj statických posudkov,“ uistil Maslaňák.

„Trvá nám to síce o niečo dlhšie, lebo pracovníci obecnej prevádzky musia pomedzi to pozbierať smeti, vykosiť cintorín či opraviť verejné osvetlenie. No oplatí sa nám to nielen cenovo, ale presvedčujeme sa, že ľudia k zveľaďovaniu svojho obecného majetku priložia ruky oveľa dôkladnejšie,“ skonštatoval.

Obec dáva aktuálne pracovnú príležitosť 12 nezamestnaným. „Doslova žasnem, čo všetko dokážu spraviť. Rastú s tým, že im zverujeme nielen drobné pomocné práce, ale aj odbornú robotu. Rozvíjajú si tak pracovné zručnosti a najlepšie je, že viacerí spoluobčania, ktorí prešli našou obecnou prevádzkou, si už medzitým našli nové trvalé zamestnanie,“ dodal starosta Oravského Veselého.

Fotogaléria z obce Oravské Veselé