Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Obec Pribylina zamestná všetkých poberateľov dávok v hmotnej núdzi

Drvivú väčšinu z nich tvoria obyvatelia početnej rómskej osady.

Pribylina 19. júna (TASR) – Samospráva hornoliptovskej obce Pribylina si trúfa vytvoriť podmienky na naplnenie zákonnej povinnosti odrobiť si dávky v hmotnej núdzi všetkým tamojším približne siedmim desiatkam evidovaným poberateľom. Drvivú väčšinu z nich tvoria obyvatelia početnej rómskej osady.

„Skutočne si trúfame zamestnať úplne všetkých, pretože práce je naozaj dosť už aj len v samotnej rómskej osade. Jednoducho, musia si urobiť poriadok okolo svojich príbytkov. Už o pár dní máme stretnutie so všetkými, ktorých sa to týka. Tam uvidíme, ako sa k svojej povinnosti postavia,“ zdôraznil pre TASR starosta Milan Kohút.

Veľkou škodou podľa neho je, že ich môžu zamestnať iba priamo obce, lebo takýchto pracovníkov by vedeli vhodným spôsobom uplatniť a využiť i miestne urbariáty či farmári. „V tomto vidím určitú rezervu a možnosť, ktorú by asi bolo treba do budúcnosti prehodnotiť a nastaviť inak,“ upozornil.

„Už prvé týždne a mesiace nám ukážu, ako sa to bude dať zvládať tam, kde sú tieto komunity početnejšie, lebo nie je jednoduché skoordinovať prácu toľkým ľuďom pri obmedzenom počte koordinátorov, ktorí navyše nepoznajú dostatočne miestne pomery a mentalitu obyvateľstva,“ dodal starosta Pribyliny.