Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Obnova Vrátnej doliny si vyžiadala 12 miliónov eur

Na ilustračnej snímke regulácia zničeného potoka. Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Len rekonštrukcia takmer šiestich kilometrov jedinej prístupovej cesty do turisticky obľúbenej Vrátnej doliny a súvisiace záchranné a zabezpečovacie práce stáli takmer šesť miliónov eur.

Bratislava 23. júla (TASR) - Obnova Vrátnej doliny, ktorú pred rokom po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová vlna vody a skál, si vyžiadala vyše 12 miliónov eur. Podieľali sa na nej záchranné a zabezpečovacie zložky vrátane Žilinského samosprávneho kraja, obce Terchová, ako aj rezortné organizácie ministerstva životného prostredia – Slovenský vodohospodársky podnik a Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

Len rekonštrukcia takmer šiestich kilometrov jedinej prístupovej cesty do turisticky obľúbenej Vrátnej doliny a súvisiace záchranné a zabezpečovacie práce stáli takmer šesť miliónov eur. Ďalších 1,4 milióna eur si vyžiadalo odstraňovanie následkov povodňových škôd.

Úprava zničeného koryta a spevnenie brehov potoka Varínka stáli 2,3 milióna eur. Koryto Varínky sa muselo dať do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku. Kameň, ktorým vodohospodári spevňovali brehy, museli na žiadosť ochranárov voziť zo vzdialenejšieho lomu, ktorého kameň farebne viac pasoval do malofatranskej doliny.

„Vrátna dolina je opäť v takom stave, ako sa patrí a som rád, že opäť prináša radosť jej obyvateľom a turistom,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka 21. júla 2014 na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj 50 zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezané na chate aj na hrebeni Malej Fatry.