Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Nižnej a Podbieli je pre uzáveru mosta mimoriadna situácia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uzavretie vážne poškodeného mosta na cestnom úseku úplne znemožnilo premávku po frekventovanej hlavnej ceste I/59.

Nižná 11. septembra (TASR) – Samosprávy oravských obcí Nižná a Podbiel vyhlásili pre nevyhnutné uzavretie vážne poškodeného mosta na cestnom úseku medzi nimi, čo úplne znemožnilo premávku po frekventovanej hlavnej ceste I/59, mimoriadnu situáciu a dnes požiadali Generálny štáb Ozbrojených síl SR o dočasné zapožičanie a postavenie provizórnej mostnej konštrukcie.

„Keď neberieme do úvahy veľmi dlhú obchádzku, zostali sme zrazu odrezaní od dolnej a Podbiel od hornej Oravy. Je to obrovský zásah do bežného života celého regiónu. Musíme narýchlo riešiť množstvo nečakaných problémov. Ľudia sa potrebujú dostať do zamestnania, k lekárom, deti do škôl, viazne zásobovanie,“ uviedol pre TASR starosta Nižnej Jaroslav Rosina.

Prvoradým zámerom je podľa neho zabezpečenie možnosti časovo čo najkratšieho príjazdu záchranných zložiek. „Na tento účel nám slúži obchvat, taký náš vnútorný obchvat po doslova prašných poľných cestách. Cestári nám pomáhajú aspoň trochu ich upraviť,“ vysvetlil a zároveň požiadal širokú verejnosť a predovšetkým motoristov o vzájomnú ohľaduplnosť a toleranciu.

„Teraz by sa nám všetkým veľmi zišiel úsek rýchlostnej cesty R3, ktorého výstavby sa roky márne domáhame. Takéto niečo by nás vôbec nezaskočilo a nepoškodil by sa ani most, lebo by po ňom nejazdili ťažké kamióny. Prvé zistenia potvrdzujú, že jeho nosnú konštrukciu definitívne nalomil nejaký mimoriadne ťažký náklad,“ dodal starosta Nižnej.