Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Múr Oravskej priehrady slúži po rokoch opäť ako cesta pre osobné autá

Zrekonštruovaný priehradný múr na Oravskej priehrade, ktorého súčasťou je aj cestná komunikácia sprístupnená po 20 rokoch. Trstená, 12. november 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Orava sa tak dočkala po viac ako dvoch desaťročiach opätovného sprevádzkovania dôležitej výrazne skracujúcej spojnice.

Trstená 12. novembra (TASR) – Cesta po priehradnom múre Oravskej priehrady začala po niekoľkomesačnej rozsiahlej rekonštrukcii oddnes oficiálne slúžiť ako riadna cestná komunikácia pre osobné autá. Horná Orava sa tak dočkala po viac ako dvoch desaťročiach opätovného sprevádzkovania dôležitej výrazne skracujúcej spojnice.

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek pripomenul, že dlho očakávaná rekonštrukcia koruny priehradného múru si vyžiadala investíciu v celkovej hodnote viac ako jeden milión eur. „Stavebné práce sa začali v máji a uskutočnili sa doslova v rekordne krátkom čase, aby ich nepribrzdila tuhá oravská zima,“ uviedol pre TASR.

„Nesmierne ma teší, že sme splnili spoločný sľub všetkých zainteresovaných, ktorý sme dali pred čosi viac ako rokom pri oslavách 60. výročia vybudovania tohto vodného diela, že po takmer štvrťstoročí sprejazdníme cestu, ktorá uľahčí cestovanie obyvateľom i turistickým návštevníkom hornej Oravy,“ vyzdvihol predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Presne 293-metrový úsek skráti trasu medzi Trstenou a Námestovom o viac ako šesť kilometrov. „Je to zároveň prejavenie úcty všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na výstavbe tohto jedinečného vodného diela, ktoré má nenahraditeľný význam pre Oravu ako dômyselné protipovodňové opatrenie,“ dodal Blanár s tým, že ŽSK bude vykonávať bežnú údržbu novootvoreného cestného úseku.